ACCES GRATUIT
CNCD: Admonestarea unor persoane pentru că vorbesc în limba unei minorități și încercarea de a le împiedica s-o facă reprezintă discriminare
Mustrarea unor persoane în spațiul public, de pildă, în mijloacele de transport în comun, pentru că vorbesc în limba maternă, în acest caz, maghiară, și interzicerea comunicării în limba unei minorități reprezintă discriminare, potrivit unei decizii din acest an a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).
Articolul continuă mai jos
Totul a pornit, așa cum se arată în
Hotărârea CNCD nr. 306/2022, de la șoferul unui microbuz ce face curse în județul Cluj, care, pentru că o parte dintre călători vorbeau în limba maghiară,
i-a admonestat și le-a interzis să mai vorbească, deși, potrivit martorilor, nu vorbeau tare.
Conform
OG 137/2000, prin discriminare se înţelege
“orice deosebire, excludere, restricție sau preferinţă, pe bază de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenenţă la o categorie defavorizată, precum şi orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice”.
În plus, așa cum subliniază CNCD,
dreptul la liberă exprimare este consacrat în legislația internă și internațională, atât prin Constituția României, cât și prin Convenția Europeană a drepturilor omului.
CNCD reiterează faptul că
“libertatea de exprimare constituie valoarea fundamentală a unei societăți democratice şi plurale. (...) Renunţarea la limba maternă, chiar şi temporar, este o problemă a identităţii naţionale, deoarece limba este piatra de temelie a culturii, fără de care aceasta din urmă nu există, nu poate dăinui. Or, faptul că limba maternă este folosită în mod restrâns faţă de limba oficială, că limba maternă se refugiază din ce în ce mai mult în mediul familial, nu se întâmplă accidental”.
Apoi, în România este recunoscut
dreptul de a fi folosite limbile minoritare în relaţia cu justiţia, administraţia, în sistemul educaţional, în mass-media şi în spaţiul cultural.
“Astfel, raportându-ne la obiectul plângerii și la dispozițiile legale incidente, Colegiul director constată că șoferul firmei reclamate s-a exprimat în sensul obstrucționării dreptului petentei de a utiliza limba maternă, motiv pentru care se întrunesc elementele constitutive ale faptei de discriminare”, a concluzionat CNCD.
Pentru asta, firma de transport a primit avertisment și i s-a recomandat să-și instruiască angajații în legătură cu faptul că aceștia trebuie să manifeste respect față de toți călătorii care utilizează serviciile de transport, evitând orice faptă discriminatorie la adresa lor.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)