ACCES GRATUIT
CNCD: Utilizarea apelativului "condamnat" reprezintă o încălcare a dreptului la demnitate, chiar dacă cel vizat are cazier
Utilizarea termenului de “condamnat” la adresa cuiva, chiar și atunci când persoana vizată are antecedente penale, este o formă de discriminare, potrivit unei hotărâri a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), ce a apărut spre finalul primei jumătăți a anului. Mai exact, CNCD a stabilit că utilizarea acestui termen, chiar dacă reflectă adevărul, reprezintă o încălcare a dreptului la demnitate.
Articolul continuă mai jos
După cum apare în
Hotărârea CNCD nr. 448/2021, o persoană a reclamat faptul că un coleg de muncă, amândoi având calitatea de funcționari publici,
a folosit, atunci când s-a referit la el, apelativul de “condamnat”.
Cel reclamat și-a numit astfel colegul
într-un referat adresat unei instituții publice din țara noastră, iar, potrivit CNCD, menționarea faptului că reclamantul are, într-adevăr, antecedente penale,
“nu are nicio relevanță în contextul celor solicitate în referat de către reclamat”.
În plus, utilizarea acestui termen în raport cu un coleg nu face altceva decât
să creeze o atmosferă ostilă și degradantă pentru cel ce a reclamat această situație.
După cum subliniază CNCD, apelativul indică o caracteristică personală, cea de condamnat. O astfel de caracteristică reprezintă ceea ce legea definește ca fiind „orice alt criteriu” de discriminare.
De fapt, OG 137/2000 prevede că
“(…) prin discriminare se înțelege orice deosebire, excludere, restricție sau preferință, pe bază de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenență la o categorie defavorizată, precum și orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercitării, în condiții de egalitate, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social și cultural sau în orice alte domenii ale vieții publice”.
Pe de altă parte, ținând cont de faptul că termenul de “condamnat” a fost folosit într-un referat înregistrat la o instituție publică, afirmația discriminatorie a devenit, de asemenea, publică.
Așa cum concluzionează CNCD,
“[î]n consecință, utilizarea termenului de «condamnat» față de petent, într-un context în care acest aspect nu are nicio relevanță, reprezintă discriminare și încalcă dreptul la demnitate conform prevederilor (…) OG nr. 137/2000”.
În acest caz, CNCD a decis
sancționarea cu avertisment a celui reclamat și îi recomandă acestuia ca, pe viitor, să nu mai utilizeze apelative discriminatorii.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)