"În ipoteza în care persoana realizează venituri dintr-o singură activitate, este necesar ca această să fie suspendată pentru acordarea concediului și a indemnizației. De asemenea, pentru a beneficia de aceste drepturi, persoana în cauză trebuie să fi realizat, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, timp de cel puțin 12 luni, venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit Codului fiscal și să îndeplinească toate celelalte condiții de eligibilitate prevăzute de OUG 111/2010", se arată într-un răspuns al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) transmis redacției noastre.
Asta înseamnă că și un PFA care are venituri anuale mici tot va avea dreptul la CCC și cel puțin la indemnizația minimă de 1.314 lei, dacă a declarat venituri și a achitat impozitul aferent acestora.
Totuși, chiar dacă veniturile anuale pe care le primește din activitatea de PFA se încadrează în limita a 6.570 lei, cea care permite păstrarea dreptului la indemnizație pe durata CCC, pentru a solicita intrarea, în primul rând, în concediul de creștere, un PFA trebuie să își suspende activitatea.
"O persoană care are un PFA și care își suspendă activitatea pentru a beneficia de concediul pentru creșterea copilului nu poate reactiva PFA-ul după intrarea în plată a indemnizației, activitatea care a stat la baza acordării dreptului trebuind să rămână suspendată. Art. 16 alin (3) lit c) din OUG 111/2010 permite, pe perioada concediului, realizarea de venituri din alte activități decât cea care a fost suspendată", se arată în răspunsul ANPIS.
Asta înseamnă că dacă PFA-ul dorește pe durata CCC-ului să aibă venituri va trebui să se încadreze în limita anuală de cinci indemnizații minime, respectiv 6.570 lei, și să le primească pe baza unei alte activități aducătoare de venit, cum ar fi un CIM part-time sau venituri din drepturi de proprietate intelectuală.
Suspendare PFA-ului trebuie să se facă prin declarația unică depusă la Fisc, dar și la Oficiul Național pentru Registrul Comerțului pentru primirea eliberării rezoluției privind suspendarea. Ce documente trebuie să conțină dosarul pentru CCC al unui PFA aflați din acest articol.
Erată 25.10.2022 Într-o formă anterioară a articolului scria că veniturile anuale brute trebuie să se încadreze în limita a 6.570 lei, însă veniturile înregistrate în această limită trebuie să fie nete.
Comentarii articol (1)