- Este a doua zi de Crăciun, în care angajatorii trebuie să dea liber. Dacă nu se poate da liber, munca în această zi trebuie recompensată.
Marți
- Termen fiscal: Este, conform calendarului Fiscului, ultima zi pentru depunerea declarației recapitulative privind livrările, achizițiile sau prestările intracomunitare (formularul 390 VIES).
Vineri
- Termen fiscal: Este ultima zi pentru depunerea declarației 394 (declaraţia informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional de persoanele înregistrate în scopuri de TVA) și a cererii de restituire a accizelor.
Sâmbătă
- Este termenul-limită pentru semnarea actelor adiționale pentru majorarea salariilor celor care în 2023 vor fi plătiți cu salariul minim brut pe țară de 3.000 de lei sau cu salariul minim brut diferențiat de 4.000 de lei (construcții).
- Teoretic, este ultima zi de compensare a preţului la carburanți cu 50 de bani pe litru.
- Termen fiscal: Este ultima zi pentru depunerea declaraţiei speciale de TVA, în One Stop Shop, pentru comercianții online activi în UE (formularul 398). Formularul se depune indiferent dacă termenul pică într-o zi lucrătoare sau într-o zi liberă.
- Este ultima zi de aplicare a facilității „originale” cu 200 de lei netaxabili - cea care s-a aplicat opțional în a doua parte a anului 2022.
- Facilitățile fiscale pentru firmele și PFA-urile care ajută cu bani sau în alte moduri, în contextul războiului din Ucraina, expiră la finalul anului.
- O directivă europeană din 2021, supranumită Directiva DAC7, ar trebui transpusă de România până la finalul anului 2022 și apoi pusă în aplicare din ianuarie 2023. Cu toate acestea, autoritățile de la noi n-au implementat până acum măsura ce prevede, în esență, că veniturile comercianților care-și vând produsele prin intermediul marketplace-urilor trebuie raportate anual la Fisc.
- Este ultima zi a suspendării temporare a angajărilor la stat.
Duminică
- Înainte de orice, vorbim de mai multe măsuri fiscale majore pentru firme și PFA-uri ce sunt stabilite să se aplice din 1 ianuarie 2023. Majoritatea sunt cele din OG 16/2022, dar mai vorbim, de exemplu, și de extinderea obligației raportării SAF-T, de intrarea în vigoare a regimului sancționatoriu al e-Transport, de un regim fiscal simplificat pentru câștiguri din vânzarea de acțiuni sau de modificări de reglementări contabile.
- Se majorează salariul minim brut pe țară și salariul minim brut diferențiat din domeniul construcțiilor (nu și în agroalimentar).
- Din ianuarie 2023, statele de salarii se arhivează numai timp de cinci ani, nu timp de 50 de ani.
Atenție: Este posibil ca, pe ultima sută de metri, să vedem măsuri nou-introduse prin ordine, hotărâri, legi sau ordonanțe sau chiar amânări ori prelungiri. Urmăriți-ne toată săptămâna pentru a afla noutățile date de autorități în ultimele zile lucrătoare din 2022.