1. Anumite măsuri fiscale din OG 16/2022. Printre măsurile stabilite să se aplice din ianuarie se numără condițiile mai stricte pentru impozitul micro, eliminarea impozitului specific pentru companiile din domeniul HoReCa (și a unei facilități fiscale date special pentru acestea), un nou regim de taxare a activităților independente, majorarea impozitului pe dividende, schimbarea sistemului de deduceri personale la impozitul pe veniturile salariale, introducerea unui plafon lunar pentru anumite venituri extrasalariale acordate angajaților, dar și unele majorări de TVA. Măsurile au fost stabilite prin ordonanță.
2. Ajustări punctuale la măsurile din OG 16/2022. Legea pentru aprobarea ordonanței a fost oficializată pe final de 2022, însă cu efecte de la 1 ianuarie 2023. Documentul a adus câteva schimbări importante la regulile inițiale din OG 16/2022, printre care amânarea noului sistem de impozitare locală a clădirilor, aplicarea noului plafon de 500.000 de euro de la regimul micro începând cu veniturile din 2023, păstrarea impozitului mixt și o clarificare privind impozitarea dividendelor interimare. Măsurile au fost stabilite prin lege.
3. Modificări majore la toate tipurile de controale fiscale. Toate tipurile de controale fiscale (antifraudă, inopinate, inspecții, verificări) au suferit modificări și/sau completări pe ultima sută de metri înainte de intrarea în 2023. Chiar dacă majoritatea se aplică din 29 decembrie 2022, efectele sunt resimțite în practică începând din ianuarie 2023. Măsurile au fost stabilite prin ordonanță.
4. Obligația de raportare a fișierului SAF-T se extinde pentru a acoperi și contribuabilii mijlocii. Obligația de a face raportări SAF-T (prin declarația 406), începând din ianuarie 2023, intervine pentru contribuabilii care figurează în prezent pe lista celor mijlocii (inclusiv firmele mari devenite mijlocii în ianuarie 2022 și firmele mici devenite mijlocii în ianuarie 2023). Totuși, unele companii scapă de obligație. Măsura a fost stabilită prin ordin al Fiscului.
5. Intră în vigoare regimul sancționatoriu pentru sistemul e-Transport. Regimul sancționatoriu din Ordonanța e-Transport trebuia să se aplice inițial de la 1 iulie 2022, dar a fost amânat pentru 1 octombrie 2022, iar apoi pentru 1 ianuarie 2023. Practic, cu toate că folosirea sistemului era deja obligatorie de câteva luni, autoritățile n-au putut da amenzi celor care ignorau obligația de raportare a transporturilor rutiere de bunuri riscante din punct de vedere fiscal. Măsura a fost stabilită prin ordonanță.
6. Statele de salarii sunt arhivate doar cinci ani. Din ianuarie 2023, statele de salarii emise de angajatori trebuie arhivate numai cinci ani, nu 50 de ani, ca până acum. Regula se aplică în situațiile în care angajatorul depune în paralel declarațiile fiscale 112 și 205. Măsura a fost stabilită prin lege.
7. Regimul simplificat de impozitare la vânzarea de acțiuni și nu numai. Investitorii individuali, adică persoanele fizice care obțin câștiguri din vânzarea titlurilor de valoare (printre care și acțiunile la societăți) prin intermediari, beneficiază de un regim fiscal mai simplu decât până acum - aceștia datorează un impozit mai mic pe câștiguri, iar de declarare și plată se ocupă direct intermediarii. Măsura a fost stabilită prin lege.
8. Bacșișul trebuie fiscalizat în restaurante și baruri. Din ianuarie 2023, aceste companii sunt obligate să colecteze bacșișurile date voluntar de clienți, să le impoziteze cu o cotă de 10% și apoi să împartă sumele nete salariaților proprii. Măsura a fost stabilită prin lege.
9. O nouă obligație de transparență pentru unii plătitori de impozit pe profit. Multinaționalele și întreprinderile autonome trebuie să întocmească și să publice un raport cu informații legate de impozitul pe profit, dacă obțin venituri de ordinul sutelor de milioane de euro în fiecare dintre ultimele două exerciții financiare consecutive. Noua obligație de transparență se aplică începând cu exercițiul financiar 2023. Măsura a fost stabilită prin ordin de ministru.
Bonus: Alte măsuri fiscale. Un calup de măsuri fiscale de final de an a apărut în cursul lunii decembrie. Chiar dacă măsurile se aplică dinainte de 1 ianuarie 2023, acesta merită amintite. Ordonanța în discuție include, printre altele, plata de taxe salariale, pentru angajații plătiți în 2023 cu salariul minim brut pe țară de 3.000 de lei, ca pentru un salariu brut de 2.800 de lei, prelungirea suspendării declarațiilor fiscale 392 și 393, prelungirea suspendării facilităților fiscale pentru educație timpurie și prelungirea termenului de dotare a automatelor comerciale cu case de marcat. Măsurile au fost stabilite prin ordonanță.