O ordonanță prin care s-a stabilit modificarea legislației privind aplicarea unor măsuri pentru întărirea disciplinei în construcţii a fost publicată joi în Monitorul Oficial. Concret, potrivit noului act normativ, somația de desființare a construcţiilor care au fost executate în zone turistice fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea ei se va putea transmite, în curând, nu doar proprietarului construcției, așa cum e acum, ci și altor persoane care au legătură cu executarea lucrărilor de construcţii.
Astfel, foarte curând, și anume din 22 ianuarie 2023, vor fi și alte persoane cărora li se va putea înmâna somația de desființare a unei construcții executate în zone turistice fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, nu doar proprietarului construcției, așa cum stabilește legislația în prezent.
Mai exact, potrivit
OG 5/2023, apărută joi în Monitorul Oficial, somația de desființare, în termen de 48 de ore, a construcției se va înmâna proprietarului construcţiei
sau altei persoane aflate la locul situării construcţiei, care va fi
obligată să o transmită de îndată proprietarului construcţiei.
În cazul în care proprietarul sau persoana aflată la locul construcției refuză să primească somaţia, dar și în cazul în care nu este găsită nicio persoană la locul situării construcției, somația se afișează la loc vizibil pe imobil și se întocmește un proces-verbal în care se vor consemna adresa situării construcției și data și ora afișării somației.
În prezent, după cum apare în
OUG 41/2010 privind unele măsuri pentru întărirea disciplinei în construcţii, somaţia se înmânează proprietarului construcţiei sau se afişează la loc vizibil pe imobil.
Persoana care primeşte somaţia va trebui să semneze dovada de înmânare pusă la dispoziție de persoana însărcinată cu înmânarea acesteia. În situația în care o persoană primeşte somaţia, dar refuză să semneze dovada de înmânare ori, din motive întemeiate, nu o poate semna, persoana însărcinată cu înmânarea acesteia va întocmi un proces-verbal în care va arăta aceste împrejurări.
De asemenea, ordonanța de față detaliează procedura de înmânare a somaţiei, în acord cu procedura de înmânare a actelor stabilită de Codul de procedură civilă.
Practic, comunicarea somaţiei va putea fi făcută de compartimentele de specialitate cu atribuții de control ale autorităților administrației publice locale
şi prin telefax, poştă electronică sau prin alte mijloace, cum ar fi aplicațiile de mesagerie (inclusiv WhatsApp), ce asigură transmiterea textului actului şi confirmarea primirii acestuia, dacă acestea au datele corespunzătoare pentru utilizarea acestor mijloace.
Pentru ca primirea somației să poată fi confirmată, reprezentanții autorităților vor trebui să comunice odată cu somaţia şi dovada de înmânare, care va fi completată de către persoana care primeşte somaţia cu data primirii, numele în clar şi semnătura şi va fi expediată compartimentelor de specialitate prin telefax, poştă electronică sau prin alte mijloace.
Dacă proprietarul nu dă curs somației în termen de 48 de ore de la primirea ei,
desfiinţarea construcției se va face în următoarele 30 de zile de la expirarea acestui termen de către autorităţile administraţiei publice locale, cu recuperarea ulterioară a cheltuielilor generate de această operaţiune de la proprietarul construcţiei. Termenul actual este stabilit la 24 de ore.
Comentarii articol (0)