ACCES PREMIUM
De ce premium?
Negocierile colective: Aspecte practice importante privind reprezentanții salariaților
Alegerea neconformă a reprezentanților angajaților pentru negocierea contractului colectiv de muncă poate duce, într-un final, la eșecul înregistrării contractului și producerii efectelor sale. În practică, mai ales folosind mijloacele electronice de vot la distanță, regulile prescrise de lege privind alegerea și dovada mandatului oferit reprezentanților pot fi ușor nesocotite.
Articolul continuă mai jos
„Reprezentanţii angajaţilor/lucrătorilor sunt aleşi cu votul a cel puţin jumătate plus unu din numărul total al angajaţilor/lucrătorilor din unitatea respectivă”, stabilește Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, alături de alte reguli privind modalitatea de alegere, numărul maxim al reprezentanților în cazul în care angajatorul nu e de acord cu cel avansat de angajați ș.a.m.d..
„În practică, aici sunt cele mai multe probleme. Mai ales de trei ani de când lucrăm remote, online, cele mai mari probleme sunt cu procesul de vot și de selecție a reprezentanților; în paralel, ITM îți cere în continuare liste cu semnături, buletine de vot ș.a.m.d.. (...) trebuie să te duci la ITM cu un teanc de hârtii printate cu e-mailuri, cu log-uri ca să arăți cum s-a votat”, spunea recent Anca Iulia Zegrean, partener și coordonatorul practicii de dreptul muncii în cadrul Biriș Goran SPARL, cu ocazia recentei conferințe organizate de avocatnet.ro despre relațiile de muncă în 2023.
Deși angajatorul nu are voie să se implice în procedura de alegere a reprezentanților, ci doar să faciliteze desfăşurarea procedurilor de alegere în caz că i s-a cerut asta în mod expres, în cazul în care alegerea reprezentanților nu se face conform legii, „bătaia de cap” în cazul refuzului înregistrării contractului colectiv este împărțită, la final, între cele două părți.
Util: cum procedăm în cazul în care angajații nu sunt interesați să-și desemneze un reprezentant și să participe la discuții pentru un CCM
Conform Legii dialogului social, contractul colectiv de muncă va fi refuzat la înregistrare dacă dosarul depus nu este conform legii. Între altele, asta înseamnă existența la dosar a împuternicirilor scrise pentru reprezentanţii desemnaţi în vederea negocierii şi semnării contractului, a dovezilor de reprezentativitate ale părţilor (procesele-verbale de alegere a reprezentanţilor angajaţilor/lucrătorilor), precum și mandatele oferite pentru semnarea contractului.
„La negociere, angajații trebuie să-ți prezinte dovada mandatului reprezentanților aleși; inclusiv mai departe, când se depune la ITM, se refuză înregistrarea contractului dacă nu faci dovada reprezentanților și cum au fost aleși”, spunea Anca Zegrean în conferință, indicând faptul că angajatorii pot refuza să negocieze motivând faptul că reprezentanții salariaților nu au fost legal desemnați (dacă e cazul, bineînțeles).
Referitor la alegerea reprezentanților cu votul a cel puţin jumătate plus unu din numărul total al angajaţilor, probleme pot apărea atunci când sunt propuși mai mulți angajați și câștigătorii, în urma votului, nu întrunesc, fiecare, pragul minim de vot. Recomandarea, în acest caz, e de organizare a scrutinului până când fiecare este ales cu pragul minim de voturi cerut de lege.
Totodată, trebuie acordată o atenție deosebită în cazul în care alegerea reprezentanților se face prin mijloace electronice la distanță - prin platforme de tipul Microsoft Teams sau Zoom, de pildă - întrucât trebuie documentată toată procedura astfel încât să reiasă foarte clar cum s-a votat.
Citește mai mult despre
alegerea reprezentantilor salariatilor,
reprezentanti salariati,
Legea dialogului social 367/2022
Specialiști citați în acest articol
Anca Iulia Zegrean este un avocat cu experiență bogată în litigii pe chestiuni de drept civil, fiscal și dreptul muncii, precum și un întemeietor al practicii de drept al muncii la Biriș Goran. Extrem de interesată de dreptul muncii și doritoare de a face o reală diferență în aspectele legale ale managementului resurselor umane, Anca consiliază un portofoliu variat de clienți semnificativi pe piața din România, pe care îi ajută să navigheze într-un mediu legislativ schimbător și să facă față inclusiv disputelor de muncă inerente acestuia. Lucrând pentru organizații care au de la 50 la 3.000 de angajați, Anca este un furnizor de soluții inteligente, creative și sustenabile. Cu un bun simț al afacerii educat prin dubla licențiere academică drept avocat, dar și economist, Anca crede în privirea de ansamblu și în așezarea pe primul loc a obiectivelor afacerii.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)