Astăzi se împlinesc 47 de ani de la cutremurul din 1977, care a afectat zeci de mii de clădiri, majoritatea din Moldova, Muntenia, Oltenia și Dobrogea. Pentru a reduce riscul seismic al clădirilor, legislația din domeniul a fost modificată de multe ori. De pildă, unele dintre schimbări au apărut la începutul anului. Interzicerea închirierii apartamentelor din clădirile cu bulină roșie și reintroducerea interdicției de a organiza activități sau evenimente cu mulți participanți în aceste clădiri sunt doar două dintre schimbările ce au apărut recent în domeniu. În plus, acum, asociațiile de proprietari pot stabili mai ușor includerea imobilelor cu risc seismic în programul de consolidare, amplasarea de reclame pe clădirile cu risc seismic este intrezisă, iar în cadrul programului privind consolidarea clădirilor pe banii statului a apărut o nouă cheltuială eligibilă.
1. Interzicerea închirierii apartamentelor din clădirile cu bulină roșiePoate cea mai importantă modificare stabilită relativ recent prin
Legea 426/2023, aplicabilă din
6 ianuarie 2024 și care vizează modificarea
Legii 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, la legislația din domeniu este interzicerea închirierii ori cedarea în comodat/ folosință a locuințelor aflate în imobile încadrate în clasa I de risc seismic, cunoscute și sub numele de clădiri cu bulină roșie.
Interdicția de închiriere a apartamentelor din clădirile cu bulină roșie nu e pentru prima oară luată în calcul, ea fiind propusă și în proiectul inițial al Legii 212/2022, dar în Parlament s-a decis eliminarea ei, așa că nu a ajuns să se aplice.
Nerespectarea interdicției de închiriere poate aduce proprietarilor locuințelor din clădirile cu bulină amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.
2. Se reintroduce interdicția de organizare a activităților publice în imobilele cu risc seismicO altă schimbare stabilită prin aceeași lege este interzicerea organizării de activități cu mulți participanți, inclusiv a celor comerciale sau de divertisment, în spații aflate în imobile încadrate în clasa I de risc seismic.
Astfel, firmele care dețin sau administrează asemenea spații riscă amenzi de până la 10.000 de lei pentru nerespectarea interdicției. Măsura s-a mai aplicat și în trecut, dar din vara lui 2022 s-a renunțat la ea.
3. Interdicțiile se aplică tuturor contractelorCu toate că, în primă fază, interdicțiile ar fi trebuit să nu se aplice și contractelor aflate în desfășurare la momentul intrării în vigoare a legii, ci doar celor semnate după acel moment, în varianta oficializată, actul normativ stabilește că interdicțiile se aplică, fără excepție, de la data intrării măsurilor în vigoare, adică din 6 ianuarie, iar contractele aflate în desfășurare la data încadrării clădirii, prin raport de expertiză tehnică, în clasa de risc seismic RsI, încetează de drept la 30 de zile de la data încadrării.
Asta înseamnă că, cel mai târziu în 30 de zile de la încadrarea clădirilor în clasa I de risc seismic, toate contractele, fie ele de închiriere locuințe sau pentru organizarea şi desfăşurarea activităţilor publice în acestea, se supun noilor reguli.
4. Clădirile de locuințe vor fi evaluate vizual din punct de vedere al riscului seismic până în 2026De fapt, se stabilește un calendar pentru evaluarea clădirilor, indiferent dacă sunt de locuințe sau nu, astfel încât să se stabilească o ordine a începerii lucrărilor de consolidare.
Astfel, în primă fază, evaluarea vizuală rapidă se face, între 1 ianuarie și 1 noiembrie 2024, imobilelor aflate în patrimoniul statului, școli, grădinițe, spitale ori policlinici.
Apoi, în perioada 1 ianuarie 2025 - 1 iunie 2026 vor fi evaluate vizual clădirile a căror destinație principală este cea de locuință, în cadrul cărora pot sau nu să fie amenajate spații publice, cu etaje și sau pod/ mansardă.
Ulterior, acolo unde se consideră necesar, vor începe operațiunile de expertizare tehnică a clădirilor și de încadrare a acestora într-o clasă de risc seismic.
5. Asociațiile de proprietari pot stabili mai ușor includerea imobilelor cu risc seismic în programul de consolidareÎn 2023 s-a stabilit, prin
Legea 243, că hotărârile asociațiilor de proprietari din clădirile cu risc seismic, prin care aceștia își exprimă acordul privind participarea la programul de consolidare, se pot adopta mai ușor. Mai exact, aceste hotărâri pot fi adoptate cu acordul a doar jumătate plus unu din numărul proprietarilor, nu cu unanimitate, ca înainte.
6. Amplasarea de reclame pe clădirile cu bulină roșie, interzisăTot prin Legea nr. 243/2023 s-a stabilit interdicția de a mai amplasa mijloace publicitare pe clădirile cu risc seismic (încadrate în clasa de risc seismic RsI), dar și posibilitatea asociațiilor de proprietari de a obține credite garantate de stat în vederea reabilitării seismice a clădirilor.
7. A apărut o nouă cheltuială eligibilă în cadrul programului privind consolidarea clădirilor pe banii statuluiProgramul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, conținut de Legea 212/2022, a fost eficientizat anul trecut, prin
OG 6/2023.
Astfel, s-a introdus psibilitatea decontării prin program și a cheltuielilor pentru elaborarea expertizelor tehnice în vederea încadrării clădirilor într-o clasă de risc seismic și a fundamentării măsurilor de intervenție, pentru elaborarea auditului energetic și pentru elaborarea certificatului de performanță energetică după intervenţie.
Comentarii articol (0)