Închirierea apartamentelor din clădirile cu bulină roșie ( Rs I ) este interzisă din 6 ianuarie anul acesta, ca efect al Legii nr. 426/2023. La momentul intrării sale în vigoare nu mai puteau fi încheiate în mod valabil alte contracte de închiriere, nici măcar comodate, iar cele existente la data de 6 ianuarie se considerau încheiate în 30 de zile. Din clasa de risc seismic (Rs) I fac parte clădirile cu susceptibilitate de prăbușire, totală sau parțială, la acțiunea cutremurului de proiectare corespunzător stării-limită ultime;
„Se interzice închirierea sau cedarea în comodat/folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, începând cu data încadrării în clasa de risc seismic RsI, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice al clădirii existente”, prevede, mai exact, Legea 426/2023, care, de fapt, a adus modificări Legii nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor.
Desigur, interdicția e însoțită de o amendă pentru proprietarii locuințelor - între 5.000 și 10.000 de lei.
Legea nu specifică dacă e vorba de închirieri pe termen lung sau scurt, în scop turistic, iar dacă ne gândim la scopul acestei interdicții, atunci e destul de clar că legiuitorul a prevăzut-o pentru orice formă de a face profit din cedarea folosinței locuințelor - inclusiv pe termen scurt, prin închirieri pe platforme precum AirBnB sau Booking.
Totodată, faptul că bulina roșie nu se mai află efectiv pe imobil, fiind înlăturată intenționat, nu înseamnă că e modificată în vreun fel situația imobilului respectiv.
Comentarii articol (0)