ACCES PREMIUM
De ce premium?
Speță problematică: Pentru dividende, CASS-ul trebuie plătit dacă se atinge plafonul legal cu suma netă, nu cu cea brută
În cazul veniturilor din dividende, impozitul este reținut la sursă, declarat și achitat de compania plătitoare. Astfel, obligația de depunere a declarației unice poate să intervină, pentru persoana fizică, dacă se atinge plafonul legal ce impune plata contribuției la sănătate (CASS) - caz în care este luată în calcul suma netă a dividendelor, nu cea brută.
Articolul continuă mai jos
Declarația unică (formularul 212) este folosită, în această perioadă, atât la definitivarea veniturilor din 2022 și a taxelor aferente, cât și la estimarea veniturilor din 2023 și a taxelor aferente. Formularul se depune în 2023, la termenul din 25 mai,
inclusiv pentru dividendele încasate anul trecut, dacă s-a atins plafonul legal ce impune plata CASS.
Conform
Codului fiscal,
pentru veniturile din 2022, CASS-ul trebuie declarat prin formularul 212 și plătit dacă dividendele încasate au fost
cel puțin egale cu 12 salarii minime brute pe țară (în vigoare la termenul de depunere a declarației unice). Pentru veniturile din 2023, plafonul minim de venituri ce impune plata CASS este de șase salarii minime brute pe țară (în vigoare la termenul de depunere a declarației unice), însă plata va interveni efectiv abia la termenul din 25 mai 2024, după definitivarea situației anului curent.
Practic, în lege este precizat în mod expres că
sunt luate în calcul „dividendele încasate”. Din moment ce de impozitul pe dividende se ocupă, prin reținere la sursă, compania plătitoare,
la persoana fizică ajunge o sumă netă (adică ce a rămas după scăderea impozitului din suma brută). Astfel, pentru a vedea dacă s-a atins sau nu plafonul legal, se iau în calcul dividendele încasate efectiv de persoana fizică, nu sumele brute de dinaintea impozitării.
Venim cu această clarificare deoarece, într-o
postare recentă dintr-un grup de fiscaliști de pe Facebook, au fost aduse în discuție mai multe cazuri în care
Fiscul a solicitat eronat depunerea declarației unice și plata CASS, în condițiile în care
plafonul legal era atins doar dacă se luau în calcul dividendele brute. În majoritatea cazurilor, cei care spun că s-au confruntat cu această problemă au făcut demersuri la Fisc pentru a-și clarifica situația, evitând până la urmă plata nejustificată a CASS.
Impozitul pe dividendele plătite în 2022 este de 5%, acesta fiind majorat la 8% începând cu dividendele distribuite și plătite după 1 ianuarie 2023. Cota CASS, pentru cei ce ating plafonul legal cu veniturile din dividende, este de 10%.
Important! Noul regim fiscal pentru persoanele fizice care obțin venituri nesalariale, stabilit prin OG 16/2022,
se aplică efectiv începând cu veniturile din 2023. Asta înseamnă, în primul rând, că efectele se văd în practică abia în 2024. În al doilea rând, asta înseamnă că declarația unică ce este completată în mai 2023 are la bază atât regulile regimului vechi (pentru definitivarea situației pe 2022), cât și regulile regimului nou (pentru estimarea situației pe 2023).
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (1)