Certificatele de performanță energetică a clădirilor vor fi cuprinse într-un registru național, ce va avea și o secțiune de informații publice, prin care cetățenii interesați vor putea verifica validitatea acestora din fața calculatorului, dacă un proiect legislativ pus luni în dezbaterea senatorilor va ajunge să se aplice. În plus, sancțiunile pentru falsificarea certificatelor de performanță energetică urmează să fie majorate.
Bazele de date privind performanța energetică a clădirilor urmează să fie unificate, potrivit
proiectului de lege de la Senat, într-un registru național al acestor documente.
Registrul național al certificatelor de performanță energetică a clădirilor, ce va trebui dezvoltat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, va cuprinde, în format electronic,
toate certificatele emise de către auditorii energetici pentru clădiri sau experții tehnici atestați.
Platforma va trebui să includă, în mod obligatoriu, și
o secțiune publică, în care deținătorii de certificate să poată verifica autenticitatea acestora.
Tot pentru a reduce numărul de certificate energetice false, care, după spusele inițiatorilor, este îngrijorător de mare, se propune acum majorarea sancțiunilor aplicabile în celor ce falsifică aceste documente.
Mai precis, amenzile pentru falsificarea certificatelor energetice ar putea ajunge până la
10.000 de lei, iar în cazul auditorilor energetici sau experților tehnici care se află la a doua abatere, sancțiunea va fi de
suspendare a dreptului de practică pentru o perioadă cuprinsă între trei și patru ani.
Astfel de măsuri se impun, potrivit inițiatorilor, deoarece,
“cu acordul tacit al statului, cei mai mulți dintre auditorii energetici continuă să le elibereze românilor certificate energetice false pentru case și apartamente. Un astfel de document tehnic, a cărui întocmire durează măcar o zi, se poate cumpăra online și se livrează în doar o oră-două”.
Potrivit
Legii 372/2005, certificatul trebuie prezentat obligatoriu
la vânzarea sau închirierea unei locuințe (în copie), astfel încât potențialului cumpărător sau chiriaș, după caz, să ia cunoștință despre performanța energetică a locuinței pe care urmează să o cumpere sau închirieze.
Apoi, la încheierea contractului de vânzare-cumpărare, proprietarul are obligația de a transmite certificatul, în original, noului proprietar.
În plus, și
anunțurile de vânzare sau închiriere trebuie să conțină informații privind performanța energetică. Pentru lipsa lor, din 2020, proprietarul locuinței sau agenții imobiliari pot fi sancționați cu amenzi ce pot ajunge până la
2.500 de lei.
Atenție! Pentru a se putea aplica, propunerea legislativă trebuie adoptată de Parlament, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)