ACCES PREMIUM
De ce premium?
Reminder: e-Popriri: Problema încasărilor în plus, în cazul popririlor la cei care au conturi la mai multe bănci, se rezolvă oficial din octombrie
Una dintre problemele pe care (încă) le avea sistemul e-Popriri era că majoritatea băncilor nu comunicau informații cu privire la sumele disponibile pentru acoperirea popririlor înființate pentru datornicii Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), aceasta fiind rezolvată abia din octombrie 2023, conform unui ordin oficializat în primăvară. Astfel, în cazul contribuabililor care au conturi la mai multe bănci, nu se va mai ajunge în situația în care instituțiile financiare virează către ANAF mai mulți bani decât trebuie.
Articolul continuă mai jos
Practic,
Ordinul ANAF 626/2023, ce a apărut în Monitorul Oficial în mai 2023,
obligă toate băncile din România să comunice constant, prin e-Popriri, informații despre sumele din conturile datornicilor. În acest fel, ANAF nu va mai încasa, de la cei care au mai multe conturi bancare, sume în plus pe care ulterior trebuie să le restituie.
Măsura se aplică, însă, abia din
1 octombrie 2023, pentru că era necesar un răgaz de câteva luni pentru bănci pentru adaptarea sistemelor informatice proprii.
„Instituțiile de credit împreună cu A.N.A.F. realizează reconcilierea informațiilor existente în bazele de date proprii cu privire la măsurile de executare silită prin poprire asupra disponibilităților bănești înființate înainte de data intrării în vigoare a prezentului ordin (este vorba de Ordinul ANAF 878/2022, care e în vigoare din 11 mai 2022 - n. red.), inclusiv în ceea ce privește actualizarea sumelor rămase de recuperat din acestea la data concilierii, în baza unui calendar stabilit cu instituțiile de credit”, prevede noul ordin.
Anterior, această prevedere
avea un caracter opțional, pentru că băncile erau invitate doar să adere, printr-o convenție-cadru, la mecanismul de comunicare electronică a actelor de executare silită. Astfel, abia după semnarea convenției se făcea acea reconciliere a informațiilor deținute de părți.
Conform
referatului de aprobare ce a însoțit Ordinul 626/2023 în forma sa de proiect, ANAF arăta că, de când s-a implementat noul sistem e-Popriri și până recent, numai Banca Comercială Română încheiase o asemenea convenție cu autoritățile. Prin urmare, până de curând,
majoritatea băncilor nu transmiteau periodic informații despre sumele disponibile de plată pentru popririle înființate de ANAF.
„Se impune această modificare ținând cont de faptul că s-au constatat situații în care băncile au procedat simultan la virarea sumelor din conturile debitorilor, întrucât nu aveau cunoștință că și celelalte bănci unde debitorul avea conturi deschise au virat sumele indisponibilizate, ceea ce a condus la nemulțimiri din partea debitorilor. Urmare acestor modificări, băncile vor fi obligate să comunice după înființarea popririi, precum și ori de câte ori sunt încasate sume în conturile deschise de debitori, informații cu privire la sumele pe care le pot plăti, scopul fiind acela ca, pe de o parte, debitorilor să nu le fie afectate disponibilitățile bănești, iar, pe de altă parte, organele fiscale să nu fie puse în situația de a restitui sumele încasate în plus”, explicau inițiatorii modificărilor.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.