ACCES GRATUIT
Propunere: Compensarea muncii suplimentare prin libere plătite să se poată face în 180 de zile pentru anumiți bugetari, nu doar în 90, ca acum
După cum stabilesc regulile actuale, în cazul în care salariații sunt nevoiți să lucreze peste program, angajatorii trebuie să-i recompenseze cu ore libere plătite în cel mult 90 de zile calendaristice. Această regulă s-ar putea schimba în cazul unor angajați de la stat, potrivit unui proiect legislativ aflat în dezbaterea senatorilor. Mai exact, angajații instituţiilor din sistemul de ordine publică şi siguranţă naţională ar putea beneficia de extinderea termenului de compensare a muncii suplimentare prin zilele libere plătite la 180 de zile.
Articolul continuă mai jos
Proiectul de lege de la Senat, prin care este vizată modificarea
Codului muncii, va schimba, în cazul în care va ajunge să se aplice, modul în care se compensează munca suplimentară a unor categorii de bugetari.
Practic, prin proiectul de față se dorește prelungirea termenului de
compensare a muncii suplimentare prin zilele libere plătite de la 90 de zile, cât e acum,
la 180 de zile pentru angajații ce activează în instituţiile din sistemul de ordine publică şi siguranţă naţională.
Mai precis, potrivit documentului, ca excepție de la regula actuală, munca suplimentară se va compensa
“prin ore libere plătite în următoarele 180 de zile calendaristice după efectuarea acesteia pentru cadrele militare, soldaţii şi gradaţii profesionişti, funcţionarii publici şi personalul civil contractual din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Protecţie şi Pază, Serviciului de Informaţii Externe şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale”.
În prezent, Codul muncii prevede că munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 90 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul amintit, munca suplimentară trebuie plătită salariatului prin adăugarea unui
spor la salariu corespunzător duratei acesteia (nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază).
Inițiatorii susțin că extinderea perioadei în care se poate compensa munca suplimentară a salariaților din sistemul de ordine publică și siguranță națională e necesară, având în vedere dificultăţile întâmpinate de aceste instituţii atât din punctul de vedere al resurselor umane, cât şi din punct de vedere bugetar.
Totodată, spun cei ce au propus măsura, trebuie să se țină cont de faptul că plata orelor suplimentare se face cu greutate şi nu se aplică tuturor categoriilor de personal din aceste instituţii.
Apoi, acest lucru va duce la flexibilizarea raporturilor de muncă,
“prin crearea posibilităţii compensării muncii suplimentare cu timp liber corespunzător într-o perioadă mai mare de timp şi asigurarea desfăşurării activităţii instituţiilor menţionate în bune condiţii”.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)