Cu ocazia celei mai recente conferințe organizate de avocatnet.ro pe tema „Impactul noii legi a dialogului social în procedurile interne și relația cu salariații”, s-au discutat, printre altele, motivele respingerii solicitării de înregistrare a unui CCM.
„Ministerul responsabil cu dialogul social sau, după caz, inspectoratele teritoriale de muncă vor proceda la înregistrarea contractelor colective de muncă după verificarea îndeplinirii condițiilor procedurale prevăzute de prezenta lege. Dacă aceste condiții nu sunt îndeplinite, contractele colective de muncă vor fi restituite semnatarilor pentru îndeplinirea condițiilor legale”, potrivit Legii nr. 367/2022 privind dialogul social. CCM nu vor fi înregistrate dacă părțile nu au depus dosarul în conformitate cu prevederile legale, nu s-a făcut dovada invitării tuturor părților îndreptățite să participe la negocieri sau nu sunt semnate de toți reprezentanții părților la negociere, mandatați în acest scop, conform legii. Dosarul cuprinde CCM-ul, desigur, în original și în atâtea exemplare câte cere legea, precum și alte dovezi care demonstrează că toți cei vizați au fost invitați la negocieri și că cei care au discutat aveau mandat pentru asta.
Cuprinsul contractului colectiv de muncă este rodul discuțiilor purtate de părți, prin reprezentanții lor (în sensul larg al termenului). Desigur, aici legea ne indică anumite reguli apropo de ce poate să fie prins în CCM și ce nu - de pildă, respectăm ideea că nu putem să diminuăm drepturi conferite de lege salariaților. Totodată, ideea unui CCM nu este de a relua prevederi care sunt deja stabilite în altă parte (legi, regulament intern etc.), așa cum atrăgea atenția în cadrul recentei conferințe Anca Iulia Zegrean - Partener, Coordonatorul practicii de Dreptul Muncii, Biriș Goran SPARL.
Totuși, cu ocazia înregistrării, ar putea fi conținutul unui CCM motiv de respingere a cererii de înregistrare? Mai exact, are inspectorul de muncă competența să aprecieze asupra clauzelor (validității sau nulității) contractuale și să respingă înregistrarea?
„Clauzele statutare contrare legilor în vigoare sunt nule de drept. Nulitatea se constată de către judecătoria în raza căreia își are sediul organizația sindicală, la sesizarea oricărei părți sau persoane interesate și produce efecte după rămânerea definitivă a hotărârii instanței”, prevede Legea 367/2022.
„ITM-ul nu e Forul care poate să-și dea cu părerea. Nu sunt obligat să am niște prevederi minime în contract, legea-mi spune care e procedura să ajung la un CCM și cum îl înregistrez. Ce se află între prima și ultima pagină e rezultatul negocierii libere între părți. ITM-ul nu poate să respingă contractul, inspectorul nu se poate subroga unui magistrat - numai un judecător, învestit conform legii, se poate pronunța (...) ITM-ul e depozitar, iar pe cuprins nu are dreptul să se pronunțe”, a explicat avocata Anca Iulia Zegrean.
Unul dintre participanți, de pildă, a dat exemplul respingerii unui CCM pe motiv că nu există un capitol privind disciminarea, ceea ce pare o confuzie, mai degrabă, a regulamentului intern cu CCM-ul. Totodată, subliniază Anca Zegrean, prevederile ce țin de combaterea discriminării nu sunt supuse negocierii - poate, cel mult, ceea ce poate face angajatorul pentru angajații săi.
Conținutul CCM-ului nu ar trebui analizat de inspectori și respins pe motiv că X sau Y prevedere lipsește, așadar, întrucât inspectorii nu ar fi competenți să se pronunțe pe conținut.
Comentarii articol (0)