De pildă, se menționează în mod expres faptul că valorile primelor sunt, de fapt, cele nete și se stabilește necesitatea încheierii, până cel târziu miercuri (25 octombrie), a unui act adițional la convenţia încheiată deja cu Poșta Română, pentru etichetarea, colectarea şi distribuţia cardurilor necesare distribuirii primelor.
"Urgența adoptării proiectului de act normativ pe calea delegării legislative este dată de faptul că neadoptarea acestuia determină imposibilitatea respectării termenului de plată a primei de carieră profesională, respectiv luna octombrie 2023", mai este subliniat în nota de fundamentare ce a însoțit ordonanța în faza de proiect.
Alocarea banilor necesari - 90 de milioane de lei - pentru acordarea primelor de carieră didactică pentru personalul didactic şi didactic auxiliar, precum și a primelor de carieră profesională pentru personalul nedidactic din învățământul de stat apare în HG 921/2023, în vigoare deja. După cum a confirmat Guvernul la începutul lunii, "acestea se acordă într-o singură tranșă în luna octombrie 2023".
OUG 58/2023, ce se aplică din 12 iunie, prevede acordarea unor prime personalului didactic și nedidactic din țara noastră.
Astfel, profesorii vor primi o primă de carieră didactică, ce are ca scop, potrivit preambulului ordonanței, “susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/ universitare în procesul educațional”.
Mai exact, prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 de lei, care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:
- cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
- cheltuieli pentru echipamente IT;
- cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
- un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.
Pe de altă parte, personalul nedidactic va beneficia de o primă de carieră profesională, în limita unui plafon anual de 500 lei/an şcolar, pentru a asigura desfășurarea activităților educaționale desfășurate în unitățile de învățământ de stat în condiții calitative cât mai bune.
Mai precis, prima va fi acordată sub formă de cursuri de pregătire profesională, precum și de alte categorii de cheltuieli necesare desfăşurate în sprijinul activităţii educaţionale.
Potrivit documentului, prima de carieră profesională va fi "asigurată pentru sprijinul personalului nedidactic, care are drept scop susținerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale".
Tot în vară s-a stabilit majorarea, din iunie, a salariilor profesorilor cu 1.300 de lei.
Comentarii articol (13)