ACCES PREMIUM
De ce premium?
Speță din controalele fiscale
O companie care intermedia o activitate de videochat între modele din România și o platformă online străină, obligată de ANAF la plata TVA
În situația în care o companie din România cumpără conținut digital de la modele din România și îl revinde către o platformă online din alt stat membru din UE, autoritățile fiscale consideră că vorbim de o prestare de servicii desfășurată în România, pentru care trebuie achitat TVA. Potrivit unui raport cu controalele terminate în mai 2023, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a impus plata TVA în România pentru o astfel de intermediere a activității de videochat.
Articolul continuă mai jos
În speța prezentată în
raportul ANAF scrie că vorbim de o societate din România a cărei activitate consta în
achiziționarea de conținut digital de la terți din România (artiști sau modele)
și revânzarea acestuia către o societate din alt stat membru din UE (operatorul unui cunoscut site specializat în activitatea de videochat).
Chiar dacă firma din România presta servicii către o firmă străină, inspectorii ANAF au stabilit că, în acest caz,
activitatea de videochat se desfășura pe teritoriul României. Prin urmare, firma românească trebuia să achite TVA în România pentru veniturile pe care le obținea de pe urma acestei intermedieri.
„Din analiza bazelor de date ANAF, organele de inspecție fiscală au constatat că societatea verificată a declarat în perioada verificată prestări de servicii către societatea D IT din statul membru X în sumă de X lei. Având în vedere veniturile declarate de către SC X SRL și în conformitate cu prevederile legale, organele de inspecție fiscală au stabilit respectivele activități ca fiind prestări de servicii de divertisment, în speță videochat, din punct de vedere al TVA.În consecință, organele de inspecție fiscală au stabilit activitatea de videochat ca fiind un serviciu de divertisment pentru adulți al cărei loc de desfășurare este în România, serviciile astfel prestate sunt operațiuni impozabile, taxabile din punct de vedere al TVA. Astfel, SC X SRL avea obligația declarării și plății TVA în sumă de X lei aferentă veniturilor obținute ca urmare a transmisiilor video electronice”, scrie în raport.
Compania din România activa pe codul CAEN 6202 (activități de consultanță în tehnologia informației), iar verificarea documentară derulată de organele de inspecție fiscală a vizat perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2020.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)