ACCES PREMIUM
De ce premium?
La început de 2024 urmează o nouă actualizare a nomenclaturii combinate a UE. La ce să fie atente firmele
Nomenclatura combinată (NC) a UE se actualizează la data de 1 ianuarie 2024, conform unui regulament european recent oficializat. Deoarece NC stă la baza mai multor operațiuni fiscale, specialiștii atrag atenția că firmele ar trebui să analizeze dacă sunt efecte pentru activitatea lor.
Articolul continuă mai jos
Ne referim la
Regulamentul european 2.364/2023, care se aplică din
1 ianuarie 2024, după ce a apărut recent în Jurnalul Oficial al UE.
Actul normativ vine cu actualizări la
forma actuală a NC și are aplicabilitate directă în toate statele membre ale UE, deci inclusiv în România.
„NC constituie baza pentru declararea mărfurilor în vamă, stabilește codul tarifar și rata taxelor vamale care se aplică unui anumit produs și este, de asemenea, utilizată în scop de accize, TVA, Intrastat, SAF-T, e-Factura și e-Transport.Pentru a se ține seama de modificările cerințelor în materie de statistică și de politică comercială, în versiunea NC din 1 ianuarie 2024 au fost introduse noi coduri tarifare pentru produse precum banane «Plátano de Canarias» de la capitolul 8, «tomate» de la capitolul 20, «deșeuri de materiale plastice» de la capitolul 39, «materiale nețesute» de la capitolul 56, «părți de scaune pentru automobile» de la capitolul 94 din NC. (...)Începând cu 1 ianuarie 2024, vor fi utilizate codurile tarifare noi sau cele modificate. În consecință, ar trebui analizat în ce măsură declarațiile vamale și autorizațiile deținute (de exemplu, regimuri vamale speciale, accize), declarațiile Intrastat sunt influențate de NC 2024”, au explicat, într-o
informare recentă, specialiștii de la EY România.
Citește mai mult despre
nomenclatura combinata UE,
activitati vamale,
control vamal,
formalitati vamale,
proceduri vamale,
vama,
taxe vamale,
accize,
TVA,
intrastat,
e-Factura,
e-Transport
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)