Acum ceva vreme, Codul muncii a fost completat cu prevederi care nu le mai permit angajatorilor să țină un lucrător pe salariul minim mai mult de 24 de luni. După expirarea perioadei de 24 de luni, stabilește legea, angajatului trebuie să-i fie crescut salariu. Pentru că prevederile nou-introduse nu se puteau aplica fix de la momentul când apăreau în Cod, s-a stabilit că aceste 24 de luni se calculează de la 1 ianuarie 2022. Or, asta înseamnă că pentru angajații care la acea dată erau încadrați cu minimul pe economie și care sunt și la acest moment la același nivel salarial, 1 ianuarie 2024 înseamnă momentul de la care salariile lor trebuie să crească.
Codul nu ne spune însă cu cât ar trebui să crească ci doar că, după cele 24 de luni, angajatul trebuie plătit „cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată”.
Discutăm, în principal, despre:
- reglementarea care obligă la aceste majorări salariale;
- negociere vs. decizie unilaterală;
- decizia de a modifica din pix și nesemnificativ aceste salarii;
- „soluțiile alternative” de a majora veniturile.
Merită să citești:
Oricât am discuta despre litera legii, practica ne oferă tot timpul exemple de situații la limita sa. În scopul de a înțelege cât mai bine cum se aplică legea în situații concrete, ne-am propus să plecăm de la poveștile oamenilor. Dacă vrei să ne povestești despre ce se petrece la locul de muncă ori cu angajații tăi, ne poți scrie la adresa realitati_hr@avocatnet.ro și împreună cu specialiști vom încerca să oferim o perspectivă juridică asupra situației respective. |
Comentarii articol (0)