Dintr-unul dintre recentele interviuri avocatnet am aflat că, pentru o persoană interesată de achiziționarea unui imobil în faza de construire, există puține garanții cu privire la securizarea investiției în cazul în care dezvoltatorul intră în insolvență sau declară faliment. Cu atât mai mult în situația în care buna credință a acestuia este îndoielnică.
În cadrul discuției purtate, avocatul Ovidiu Miheț a afirmat că ”o soluție adoptată de alte țări, care a pus capăt acestor riscuri, este instituirea obligației legale în sarcina dezvoltatorilor de a deschide conturi bancare de tip escrow pentru toate sumele încasate cu titlu de avans (...), având în vedere că dezvoltatorii nu se vor putea folosi de banii primiți din avansuri, în niciun caz, până când nu își îndeplinesc toate obligațiile asumate, insolvența sau falimentul acestora neafectând sumele din aceste conturi”.
Prin urmare, o soluție în ceea ce privește situația în care cumpărătorul se trezește și cu banii dați, și cu locuința neterminată poate fi aceea a depunerii plăților eșalonate convenite în contractul cu dezvoltatorul într-un cont terț (un așa numit cont escrow).
Un cont escrow este un aranjament temporar, în care o terță parte (o bancă sau un agent specializat) încasează și distribuie plățile convenite la semnarea contractului, pe baza îndeplinirii obligațiilor asumate de cele două părți.
Acest depozit colateral funcționează ca o garanție și asigură că niciuna dintre părți nu va suferi pierderi în cazul în care cealaltă nu își respectă angajamentele.
Utilizarea unui cont escrow are o serie de avantaje pentru cumpărător, pentru că:
- protejează fondurile până la finalizarea tranzacției;
- garantează utilizarea sumelor strict pentru scopul stabilit în contract;
- permite recuperarea integrală a sumelor depuse de către deponent, în cazul nerespectării obligațiilor de către beneficiar;
- reduce riscurile și problemele de încredere între parteneri;
- poate genera dobânzi, beneficiind fie vânzătorul, fie cumpărătorul, conform contractului.
În România, majoritatea băncilor oferă serviciul de cont escrow atât pentru persoane fizice, cât și juridice. Procesul de deschidere presupune semnarea unui contract escrow la bancă, care cuprinde toate condițiile de transfer al fondurilor. Pentru deschiderea unui astfel de cont trebuie prezentate actele de identitate și contractul dintre deponent și beneficiar.
Costurile de deschidere și administrare a unui cont escrow variază de la o bancă la alta, putând include comisioane sau taxe de administrare trimestriale. Unele bănci oferă dobândă fixă pentru sumele depuse în conturile escrow.
De asemenea, este posibil ca această soluție să nu fie agreată de dezvoltatori, care, de multe ori, construiesc o locuință chiar cu banii viitorului ei cumpărător.
Comentarii articol (1)