Pentru a îți proteja investiția atunci când intenționezi să achiziționezi o locuință, este important să ai în vedere câteva aspecte esențiale, care țin de situația financiară și judiciară a constructorului sau a vânzătorului, de starea construcției și a documentației aferente unei astfel de tranzacții.
Verifică situația dezvoltatorului imobiliar
Înainte de a semna un antecontract și a plăti un avans, cercetează situația legală și financiară a dezvoltatorului. Acest lucru include verificarea extraselor de carte funciară, analiza datelor publicate de către autoritățile fiscale și Registrul Comerțului, precum și verificarea eventualelor litigii ale dezvoltatorului. Cea mai sigură cale de a te feri de surprize neplăcute este să apelezi la serviciile unui avocat specializat în acest tip de tranzacții.
De asemenea, ar fi bine să optezi pentru dezvoltatori cu o reputație bună și cu un portofoliu de proiecte finalizate cu succes.
Evită riscurile achiziției în fază de proiect
Semnarea unui antecontract și plata unui avans pentru un imobil aflat încă în faza de construcție sau de proiect poate aduce riscuri ulterioare semnificative. Comparativ, achiziționarea unui imobil finalizat este mai sigură. Totuși, dacă optezi pentru această variantă, încearcă să negociezi un avans mai mic sau să obții o garanție personală din partea administratorului societății dezvoltatoare, fie în mod direct, fie prin intermediul unei instituții bancare.
O altă formă de securizare a investiției este aceea de a utiliza conturi escrow. Solicită deschiderea unui astfel de cont pentru avans și rate, astfel încât banii să fie eliberați dezvoltatorului doar după prezentarea documentelor justificative de finalizare a construcției. Detalii despre conturile escrow poți citi aici.
Ține cont de faptul că achiziționarea unui imobil în faza de proiect presupune riscuri inerente și că este indicat să fii bine informat și precaut înainte de a face o astfel de investiție. Poți face și singur o serie de investigații, despre care poți citi în acest articol.
Notează antecontractul în cartea funciară
Chiar dacă această opțiune nu mai produce efecte în cazul falimentului dezvoltatorului inițial și preluării proiectului de un alt dezvoltator, notarea contractului în cartea funciară este o măsură de precauție recomandată, care îți oferă garanția faptului că nu cumperi ceva ce a mai fost vândut și altora sau că bunul contractat nu va fi revândut ulterior de către dezvoltator.
Consultă specialiști
Înainte de a semna orice contract pentru un imobil, este esențial să apelezi la specialiști (avocați, experți constructori, arhitecți urbaniști etc.) pentru a evalua riscurile și a verifica documentația.
Asigură-te că imobilul este racordat la utilități
Verifică dacă imobilul are racordările necesare la rețelele de utilități publice înainte de a finaliza achiziția.
Pentru detalii privind riscurile pe care le implică o investiție imobiliară, poți citi un interviu cu avocatul Ovidiu Miheț, specialist în drept imobiliar, accesând acest link.
Atenție! Din ianuarie 2024, cota de TVA pentru locuințe a crescut la 9% și au apărut condiții noi pentru a beneficia de ea. Detalii, aici.
Comentarii articol (0)