Formulare deja oficializate
1. Declarația F7000 pentru raportarea DAC7. Demersurile pentru implementarea raportării DAC7, ce este obligatorie din 2023 pentru operatorii de platforme online, au fost făcute de Fisc pe finalul anului trecut, printre altele oficializându-se declarația ce va fi folosită efectiv. Practic, acesta este formularul prin care autoritățile vor ajunge în posesia informațiilor despre activitatea comercianților și prestatorilor de pe marketplace-uri și alte tipuri de platforme online. Prima depunere a declarației F7000 se va face la 31 ianuarie 2024, pentru activitatea aferentă anului 2023, însă momentan Fiscul n-a publicat versiunea electronică a acesteia. Stadiu curent: Există cadrul legal primar și cel secundar, însă lipsește doar versiunea electronică a formularului.
2. Declarația 114, ce vizează contribuția asiguratorie pentru lucrătorii culturali. Cu toate că taxele aferente veniturilor persoanelor fizice se declară, în principal, prin declarația 112, Fiscul a decis ca în cazul lucrătorilor culturali să se folosească declarația 114 pentru contribuția asiguratorie ce trebuie plătită de angajatori. Formularul se depune prima oară până la 25 ianuarie 2024, pentru obligațiile aferente perioadei iulie - decembrie 2023 (dar și, prin excepție, acolo unde este cazul, pentru perioada aprilie - iunie 2023). Nici în acest caz încă nu avem versiunea electronică de la Fisc. Stadiu curent: Există cadrul legal primar și cel secundar, însă lipsește doar versiunea electronică a formularului.
Formulare în pregătire
3. O declarație nouă pentru ONG-uri, care se depune împreună cu bilanțurile. O nouă obligație a fost introdusă pentru ONG-urile care primesc, într-o formă sau alta, bani de la bugetul statului, fie datorită companiilor, fie datorită persoanelor fizice. Aceste entități trebuie să depună anual, împreună cu situațiile financiare (începând cu cele aferente anului 2023), o declarație prin care să arate sumele primite și sumele utilizate. Formatul declarației urmează să fie aprobat, prin ordin al Ministerului Finanțelor, până la data de 13 februarie 2024. Asta în condițiile în care ONG-urile trebuie să depună bilanțurile pe 2023 până spre sfârșitul lunii aprilie 2024. Stadiu curent: Există cadrul legal primar, dar nu și cel secundar.
4. Declarația privind sistemul CESOP. Autoritățile urmează să introducă, începând cu anul 2024, o nouă raportare fiscală ce va viza indirect activitatea comercianților online (informațiile despre plățile transfrontaliere și beneficiarii lor, acolo unde vorbim de firme care au primit minimum 26 de plăți într-un trimestru). De această dată, obligația de raportare va reveni prestatorilor de servicii de plăți online, iar aceasta se va depune trimestrial, până în ultima zi a lunii de după fiecare trimestru (automat, prima raportare va fi la 30 aprilie 2024). În acest caz, vorbim doar de un proiect de lege de modificare a Codului fiscal (aflat în așteptarea votului decisiv al deputaților), însă adoptarea și oficializarea sunt certe, din moment ce vorbim de o transpunere de directivă europeană. Stadiu curent: Există doar cadrul legal european, nu și cel național.
5. Declarația 216 privind taxa pe lux. Impozitul suplimentar pentru persoanele care dețin locuințe sau vehicule scumpe se aplică efectiv din 2024. În acest sens, însă, Fiscul trebuie să oficializeze modelul declarației 216 și instrucțiunile sale (momentan, vorbim doar de un proiect de ordin aflat în dezbatere, însă aprobarea și oficializarea sunt doar o formalitate). În cazul clădirilor scumpe, formularul se va depune prima oară până la data de 30 aprilie 2024 (persoane fizice), iar în cazul vehiculelor scumpe - până la data de 31 decembrie 2024 (persoane fizice și persoane juridice). Stadiu curent: Există cadrul legal primar, dar nu și cel secundar.
Important! Nu uita că nedepunerea la termen a declarațiilor fiscale poate fi amendată din prima. Faptele contravenționale din domeniul fiscal au fost scoase, la începutul lunii noiembrie 2023, de sub „protecția” Legii prevenirii, astfel că inspectorii de stat pot să le sancționeze de la prima abatere.