Clientul unei bănci a fost refuzat, pe motiv că era în vârstă, atunci când a dorit prelungirea unui contract de descoperire autorizată de cont (DAC), Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) considerând că, în acest caz, este vorba despre o discriminare, deoarece vârsta nu ar trebui să fie singurul criteriu luat în calcul. Banca a fost amendată cu 5.000 de lei.
Prin
Hotărârea 521/2023, CNCD i-a dat dreptate celui care a reclamat o posibilă faptă de discriminare ca urmare a
neprelungirii unui contract DAC pe criteriul limitei de vârstă și a aplicat băncii o amendă de
5.000 de lei.
Reclamantul a susținut că banca l-a informat că nu i se mai prelungește contractul DAC după reevaluarea bonității sale, în condițiile în care bonitatea sa nu poate fi pusă la îndoială, având în vedere numărul de conturi, sumele disponibile și numărul de operațiuni efectuate lunar.
Ulterior, reclamantul a primit o nouă scrisoare, prin care banca a schimbat motivul neprelungirii contractului DAC, și anume, din cauza neîndeplinirii condiției privind limita de vârstă.
Banca, în apărarea ei, a susținut că, la acordarea creditelor, ea trebuie să își definească categoriile de venituri eligibile, iar această eligibilitate trebuie să ia în considerare caracterul de permanență și certitudine al venitului, ceea ce presupune o analiză a vârstei persoanei care, la un moment dat, solicită un produs de creditare.
Tot banca a subliniat că stabilirea unei limite de vârstă pentru a fi eligibil la acordarea unui credit bancar este recunoscută inclusiv prin reglementările legale actuale.
De asemenea, banca precizează că, pentru contractarea unui card de credit, vârsta solicitantului poate fi de 75 ani și 11 luni la finalul perioadei de creditare, iar vârsta solicitantului era, la momentul solicitării prelungirii contractului DAC, de
74 de ani și trei luni și, la încheierea contractului de patru ani, vârsta acestuia ar fi depășit cu mult vârsta maximă pe care o pot avea solicitanții unui card de credit.
Pe de altă parte, reclamantul menționează că nu a solicitat niciodată contractarea unui card de credit și nu a avut și nici nu are credite la banca respectivă, petiția sa referindu-se la un card de debit pe care îl are și care vine la pachet cu o descoperire autorizată de cont, care i-a fost anulată abuziv.
„Colegiul apreciază că măsura în discuție este, în fapt, una prohibitivă absolut, în sensul că o persoană ce nu se încadrează în limita de vârstă nu va obține finanțare, indiferent de starea sa materială ori de nivelul veniturilor sale (care, spre exemplu, ar putea fi suficient pentru a asigura, în funcție de fiecare tip de credit și de perioada efectivă de creditare, restituirea sumei) sau de posibilitatea de construire a unor garanții reale sau personale. Practic, o persoană ce nu se încadrează în limita de vârstă nu beneficiază de o verificare corectă a bonității sale.De altfel, Colegiul director consideră că scopul urmărit de partea reclamată ar putea fi atins și prin impunerea unor condiții mai puțin restrictive, iar nu doar prin reglementarea unora prohibitive. Spre exemplu, un astfel de scop ar putea fi atins printr-o analiză concretă a bonității persoanei în funcție de tipul de credit solicitat, prin raportare la analiza coroborată a tuturor parametrilor relevanți”, după cum apare în decizia CNCD.
Ținând cont de refuzul expres al băncii pe criteriul limitei de vârstă, CNCD a concluzionat că fapta sesizată întrunește elementele constitutive ale unei fapte de discriminare și constituie contravenţie, banca fiind sancționată, după cum spuneam, cu amendă de 5.000 de lei.
Comentarii articol (0)