Prin urmare, după ce au trecut 24 de luni de la data începerii contractului de muncă, angajatorul trebuie să ofere angajatului un salariu de bază mai mare decât cel minim pe economie. Norma nu prevede, totuși, o sumă minimă stabilită în acest sens.
Perioada de 24 de luni începe să fie calculată de la 1 ianuarie 2022. Așadar, angajatorii care au avut angajați plătiți cu salariul minim pe economie înainte de 2022 trebuie să crească salariul acestora începând cu 1 ianuarie 2024.
Pentru cei angajați după această dată, se calculează tot 24 de luni de la data angajării, iar aceasta va fi data la care se va aplica majorarea salariului.
Ce se întâmplă în situația în care firmele nu respectă obligația majorării salariilor minime din momentul în care aceasta devine scadentă?
Pentru a afla răspunsul la această întrebare ne-am adresat Inspecției Muncii, care a răspuns solicitării avocatnet.ro cu următoarea precizare:
”În cazul în care inspectorii de muncă, în cadrul acțiunilor de control, constată neconformitatea privind aplicarea majorărilor salariale de către angajatori, vor dispune măsura respectării dispozițiilor art. 164 alin. 2 (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii (...), în condițiile prevăzute de Legea 108/1999 (...). Neîndeplinirea sau îndeplinirea parțială de către entitatea controlată a măsurilor dispuse de inspectorul de muncă, la termenele stabilite de acesta, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei”.
Într-o analiză publicată recent pe avocatnet.ro, Dan Năstase, consilier juridic specializat in relatii de muncă, arăta că neîndeplinirea acestei obligații nu se soldează în mod direct cu sancționarea angajatorului care se face vinovat de săvârșirea acestei contravenții.
În schimb, dacă inspecția muncii constată neîndeplinirea obligației și dispune aplicarea măsurii privind majorările salariale, abia nerespectarea dispoziției inspectorilor va fi sancționată.