- 101 și 101 Grup fiscal (impozit pe profit);
- 300 (decontul de TVA);
- 301 (decontul special de TVA);
- 307 (sumele din ajustarea/corecţia ajustărilor/regularizarea TVA);
- 311 (TVA colectată datorată de cei cu codul de taxă anulat);
- 710 (declarația rectificativă privind taxele și impozitele declarate prin formularul 100).
În cazul formularului 300, însă, ANAF a introdus o cerere specială de corectare a erorilor ca urmare a unei notificări de conformare. Cererea și regulile aferente au fost introduse în Ordinul ANAF 3.604/2015, care prevede instrucțiunile pentru corectarea erorilor materiale din deconturile de TVA.
Potrivit referatului de aprobare care a însoțit Ordinul 779/2024 în forma sa de proiect, măsura vine în contextul în care OUG 116/2023 a dus la înființarea, la nivelul ANAF, de la 1 ianuarie 2024, a unei evidențe operative a veniturilor din digitalizare.
Această evidență este gândită pentru monitorizarea veniturilor suplimentare aduse la bugetul de stat ca urmare a utilizării neconcordanţelor şi/sau inadvertenţelor identificate prin Sistemul informatic de interes strategic naţional (SIISN) şi a modulelor pentru analiza informațiilor de la contribuabili, precum și ca urmare a utilizării profilelor de risc ale contribuabililor.
Sub „umbrela” SIISN intră sistemele e-Factura, e-Transport, e-Sigiliu, e-SAF-T, e-Case de marcat și e-TVA. Sistemele acestea și modulele de analiză aferente vor fi folosite de ANAF pentru a stabili gradul de risc pentru contribuabili și pentru a identifica problemele fiscale de la nivelul acestora.
Concret, ANAF va trebui să folosească informațiile din sisteme și din modulele de analiză pentru administrarea contribuabililor și, prin controalele derulate, pentru prevenirea și combaterea evaziunii și a fraudelor și creșterea veniturilor la bugetul de stat. Cu alte cuvinte, autoritățile vor să fructifice cât mai repede și cât mai mult neregulile observate în practică.
Din moment ce autoritățile deja folosesc, începând din 2023, notificările de conformare pentru a semnala contribuabililor problemele pe care le identifică, urmărirea corecturilor la impozitele și taxele declarate se face, mai nou, prin corelare cu situațiile în care s-au emis aceste notificări. Conform Codului de procedură fiscală, notificările de conformare (introduse prin OUG 188/2022) se transmit înainte de selectarea pentru inspecția fiscală sau verificarea situației fiscale personale.
„Notificările de conformare cuprind riscurile fiscale identificate și se transmit de organele cu atribuții de control, în temeiul prevederilor Codului de procedură fiscală, în scopul reanalizării de către contribuabili a situaţiei fiscale şi, după caz, de a depune sau de a corecta declaraţiile fiscale.
În vederea identificării declarațiilor rectificative depuse de contribuabili ca urmare a unei notificări de conformare transmisă de organele fiscale, propunem ca, în cuprinsul formularelor de declarații de impunere, pentru care este prevăzută și posibilitatea de rectificare a datelor declarate inițial, să fie cuprinsă o căsuță distinctă pentru această situație. (...) Tot ca urmare a unei notificări de conformare transmisă de organele fiscale, persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA poate solicita corectarea erorilor materiale din decontul de TVA”, scriau inițiatorii ordinului.
Comentarii articol (0)