Astfel, acum câteva zile, CNPP publicat listele veniturilor care vor fi luate în calcul la recalcularea sau la stabilirea, începând din septembrie, a pensiilor. Concret, e vorba despre două categorii de venituri, respectiv cele permanente și cele nepermanente.
Apoi, CNPP a venit cu precizări legate de adeverințele ce trebuie prezentate de către unii dintre pensionari în vederea recalculării pensiei.
„Noua lege a pensiilor recunoaște drepturile pensionarilor astfel încât sunt valorificate în calculul pensiei veniturile contributive care anterior nu erau valorificate (de exemplu, sporuri nepermanente, prime, premii, al 13-lea salariu, ore suplimentare, acord global etc.) și care sunt prevăzute în HG nr. 181/2024”, transmite CNPP.
Mai precis, CNPP indică situațiile în care este sau nu nevoie de prezentarea unei adeverințe:
- e nevoie de o adeverință dacă se dorește valorificarea veniturilor nepermanente (prime, sporuri, acord global, plata cu ora, al 13-lea salariu etc.);
- dacă nu există venituri nepermanente nu este necesar niciun document;
- dacă adeverințele au fost depuse deja, ele nu trebuie prezentate din nou;
- dacă veniturile nepermanente sunt după aprilie 2001, nu e nevoie de adeverințe, deoarece datele sunt preluate din sistemul informatic.
Dacă pensionarul are venituri nepermanente de dinainte de 2001, iar angajatorul nu mai este în activitate, cei interesați trebuie să se adreseze operatorilor privați care au preluat arhivele.
Apoi, în cazul sporurilor cu caracter permanent acordate în perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, adeverințele sunt necesare doar dacă aceste sporuri nu sunt înregistrate în carnetul de muncă.
Potrivit CNPP, adeverinţele prin care se dovedesc aceste sporuri trebuie să cuprindă:
- datele de identificare a persoanei;
- denumirea unităţii;
- perioada în care s-a lucrat, cu indicarea datei de începere şi de încetare a raportului de muncă;
- funcţia, meseria sau specialitatea exercitată;
- denumirea sporurilor, procentul sau suma acordată;
- perioada în care a primit sporul şi temeiul în baza căruia s-a acordat.
Comentarii articol (14)