Ce înseamnă linia roșie? Fapte penale - de exemplu, un angajat al unei bănci sau IFN întocmește în mod fals contracte de împrumut în numele clienților fără acordul acestora, utilizând datele personale ale clienților pentru a obține fonduri pe care le direcționează către conturi personale; un angajat transferă sume de bani din conturile clienților în conturile proprii sau ale complicilor săi, deturnând fondurile pentru uz personal - și exemplele pot continua. În toate aceste cazuri există un punct comun - angajatul vrea să obțină pentru sine sau pentru altul niște foloase, de cele mai multe ori sume de bani, prejudiciind un client actual sau fost client al companiei pentru care lucrează. Nu vorbim, așadar, de prejudicii directe aduse companiei, ci clienților actuali sau foștilor clienți.
Angajatorul nu poartă nicio răspundere pentru faptele penale comise de angajatul său în exercițiul funcției sau în desfășurarea activității sale? Are vreo relevanță că vorbim de fapte pe care angajatul le comite tocmai în scopul atingerii unui comision?
Discutăm, în principal, despre:
- stabilirea unor comisioane pentru angajați care sunt mult disproporționate față de valoarea salariului de bază și ce nereguli ar putea semnala asta;
- de ce e inadmisibil să spunem că angajatorii nu au niciodată responsabilitate când angajații trec linia roșie;
- răspunderea comitentului pentru prepus (în acest context, a angajatorului pentru fapta angajatului).
Merită să citești și:
Comentarii articol (0)