Munca prin agent de muncă temporar este reglementată în Codul muncii și, în mod special, în HG nr. 1256/2011. Când vorbim de munca prin agent vorbim, de fapt, de trei părți între care se stabilesc anumite rapoturi juridice (o relație triunghiulară, practic): agentul, salariatul temporar și utilizatorul. Agentul de muncă temporară încheie un contract de muncă temporară cu angajatul temporar și un contract de punere la dispoziție încheiat între agent și utilizator. Misiunea de muncă temporară se stabilește pentru un termen care nu poate fi mai mare de 24 de luni, potrivit Codului muncii, iar, cu toate prelungirile eventuale, nu se pot depăși 36 de luni.
Contractul de muncă temporară este un contract individual de muncă ce se încheie în scris între agentul de muncă temporară şi salariatul temporar, pe durata unei misiuni, potrivit Codului muncii, dar se poate încheia și pentru mai multe misiuni, atâta vreme cât totalul e de cel mult 36 de luni (ceea ce înseamnă, practic, că e un tip special de contract individual de muncă pe perioadă determinată). Pe lângă elementele obligatorii pe care Codul muncii le impune în privința majorității contractelor (art. 17), în contractul de muncă temporară trebuie să mai figureze și acele elemente specifice - condițiile de desfășurare a misiunii, durata, identitatea și sediul utilizatorului, cuantumul și modalitățile de remunerare.
Pot exista situații în care agentul încheie cu salariatul temporar un contract de muncă pe durată nedeterminată, situaţie în care în perioada dintre două misiuni salariatul temporar se află la dispoziţia agentului de muncă temporară, arată Codul muncii. Doar că pentru fiecare misiune se încheie câte un contract de muncă temporară. Din formularea art. 95 alin. (2) nu reiese că aceasta e situația-standard însă, adică cea în care avem și un contract individual pe perioadă nedeterminată, și unul de muncă temporară, încheiat pentru fiecare misiune. Prin urmare, răspunsul la întrebarea din titlu este „nu”, nu e nevoie întotdeauna de încheierea unui contract pe perioadă nedeterminată în paralel cu cel de muncă temporară.
„În ultimii ani munca prin agenții de muncă temporară a crescut, iar acest fenomen este atribuit mai multor situații din contextul pieței economice din România. Cauzele diferă de la companie la companie, sunt chiar cele enumerate mai sus în expunerea motivării când apelăm la agentul de muncă temporară, dar nu numai. Unul din factorii principali este chiar ritmul accelerat al schimbărilor tehnologice. Industriile în care tehnologia avansează rapid și sunt cerute noi competențe preferă să apeleze la zona de angajați temporari pentru a se asigura că accesează talente cu abilități actualizate”, spunea Alice Trifan Director Payroll and HR Outsourcing Services în cadrul Accace România, într-un interviu recent acordat pentru avocatnet.ro despre paradigma actuală a muncii prin agent temporar.