Scopul declarat al proiectului devenit HG 27/2025 a fost extinderea expresă a aplicabilității HG 970 și în domeniul educației, acoperind atât instituțiile de învățământ superior, cât și unitățile preuniversitare. Conform notei de fundamentare care a însoțit proiectul, la bază se află necesitatea descurajării fenomenului hărțuirii sexuale în mediul educațional, asigurând un climat sigur și respectuos pentru elevi și studenți.
„În scopul asigurării egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi în domeniul muncii şi al educaţiei, a recunoaşterii în mod specific a dreptului fiecărui cetăţean la un mediu de lucru şi de educaţie fără violenţă şi hărţuire, pentru încurajarea şi menţinerea unei culturi a muncii bazate pe respect şi demnitate reciprocă, instituţiile şi autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, civile şi militare, instituţiile de învăţământ superior şi unităţile de învăţământ preuniversitar, precum şi companiile private au obligaţia de a pune în aplicare metodologia privind prevenirea şi combaterea hărţuirii pe criteriul de sex, precum şi a hărţuirii morale la locul de muncă, denumită în continuare metodologia, pe baza Ghidului privind prevenirea şi combaterea hărţuirii pe criteriul de sex, precum şi a hărţuirii morale la locul de muncă, prevăzut în anexa la prezenta metodologie, denumit în continuare ghidul”, prevede acum art. 1 din metodologie, sublinierile fiind cele recent adăugate în text.
Totuși, așa cum sublinia redacția avocatnet.ro la momentul publicării în dezbatere a proiectului de modificări, respectarea HG 970/2023 era deja obligatorie și pentru instituțiile de învățământ preuniversitar sau superior din România, chiar și în lipsa numirii lor exprese. Prin referirea, pe lângă companiile private, la instituțiile și autoritățile administrației publice centrale și locale, civile și militare, cei de la Ministerul Muncii, care au venit cu textul HG 970, au încercat să lase destul de clară sfera de aplicare a hotărârii (formularea „instituţiile şi autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, civile şi militare”). Totodată, metodologia viza oricum și terții, nu doar părțile unui raport de muncă/de serviciu.
Noi obligații pentru angajatori și posibilitatea de a face sesizări nesemnate
Noile modificări includ și obligația expresă, aplicabilă tuturor angajatorilor, adică inclusiv celor privați, de a adopta „proceduri care să cuprindă metode de verificare şi de acordare de suport victimei, precum şi mecanisme de prevenţie care constau în consiliere de specialitate şi îndrumare pentru persoanele care reclamă fapte de hărţuire pe criteriul de sex sau hărţuire morală”.
Mai departe, HG 27/2025 include și dreptul victimei de a depune o sesizare scrisă şi fără semnătura olografă, chestiune care nu era prevăzută expres până acum în metodologie.
Comentarii articol (0)