ACCES PREMIUM
De ce premium?
Clarificare
Cod de TVA anulat: Procedura de stabilire din oficiu a taxei NU se aplică perioadelor vizate de controale fiscale
Noua procedură ce permite Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) să identifice rapid situațiile de nedepunere a declarației 311, pentru a face impuneri din oficiu pentru TVA, exclude în mod explicit perioadele vizate de controalele fiscale. De ce? Pentru că în aceste cazuri impunerea se face direct în baza verificărilor.
Articolul continuă mai jos
Procedura de monitorizare și de impunere din oficiu pentru TVA-ul datorat de contribuabili în perioada în care au codul de TVA anulat este inclusă în
Ordinul ANAF 1.399/2024, care se aplică deja.
În acest fel, ANAF vrea să fructifice informațiile pe care le adună prin e-Factura și prin e-Case de marcat pentru a identifica mult mai rapid contribuabilii care, deși au codul de TVA anulat, continuă să aibă obligații în materie de colectare și plată a taxei (prin intermediul formularului 311). Stabilirea din oficiu a TVA-ului se face pentru fiecare perioadă fiscală pentru care nu s-a depus declarația 311, aceasta fiind făcută sub rezerva verificării ulterioare.
Cu toate acestea, este precizat în mod explicit faptul că procedura
nu se aplică în situațiile în care vorbim de perioade fiscale vizate de controale ale ANAF. Asta deoarece impunerea se poate face direct în baza controlului, o procedură paralelă cu același scop fiind inutilă.
„Prezenta procedură de stabilire din oficiu nu se aplică pentru perioadele pentru care taxa pe valoarea adăugată a făcut obiectul unei inspecții fiscale sau pentru care a început inspecția fiscală, potrivit art. 107 alin. (1) teza a III-a din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală (...), și nici pentru perioadele care au fost supuse verificării documentare, în condițiile capitolului V din titlul VI al aceluiași act normativ”, este precizat în ordinul recent publicat.
Practic, până la apariția acestei proceduri speciale, ANAF a putut identifica aceste situații și a putut emite decizii de impunere numai în urma controalelor fiscale. Acum, că are și acest instrument pentru impuneri din oficiu, ANAF are pârghiile necesare pentru a identifica, teoretic, toate firmele și persoanele care nu depun declarația 311. Astfel, impunerile pot să vină fie pe calea procedurii amintite, fie pe calea controalelor fiscale.
În altă ordine de idei, procedura nouă a ANAF este destul de detaliată și prevede mai mulți pași de îndeplinit înainte să fie posibilă emiterea deciziilor de impunere din oficiu. Însă chiar și după emiterea documentelor
mai este posibilă stoparea efectelor lor.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)