În Planul Bugetar-Structural pe Termen Mediu (PBSTM) al României pentru perioada 2025-2031 este menționată și reforma sistemului de salarizare din sectorul public, adică noua „lege a salarizării unice”, ca o măsură esențială pentru consolidarea fiscală și sustenabilitatea cheltuielilor de personal. Despre noua lege se tot discută de ceva vreme deja, diverse voci avansând în ultimul an mai multe termene pentru prezentarea ei în dezbatere, însă, momentan, nicio urmă de proiect la care să ne raportăm. Guvernul României a propus o nouă lege a salarizării pentru sectorul public, integrată în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și aliniată la directivele Uniunii Europene (UE) privind echitatea socială și eficiența economică. Reforma are ca obiectiv asigurarea unei structuri salariale echitabile și sustenabile, fiind concepută pentru a corecta dezechilibrele salariale existente și a motiva personalul prin recompensarea corespunzătoare a responsabilităților și experienței.
Un aspect important pe care-l aflăm din PBSTM, recent pus în dezbatere la Finanțe, e că intrarea în vigoare a noii legi a salarizării este condiționată de reducerea deficitului bugetar sub 5% din PIB. Documentul nu menționează o dată specifică pentru implementarea noii legi; cu toate acestea, se menționează că adoptarea noului cadru juridic este prevăzută pentru trimestrul II din 2025, desigur, dacă e îndeplinită condiția privind reducerea deficitului.
De asemenea, implementarea efectivă a creșterilor salariale prevăzute de viitoarea lege va fi realizată în funcție de spațiul fiscal disponibil și de traiectoria de ajustare a deficitului bugetar în perioada de prognoză 2025-2031. Altfel spus, creșterile salariale vor fi implementate gradual, în funcție de posibilitățile bugetare, având în vedere că Guvernul își propune reducerea ponderii cheltuielilor de personal în PIB cu aproximativ 1% pe parcursul perioadei 2025-2031. Dar noul cadru va fi aplicat simultan pentru toate categoriile profesionale, pentru a evita apariția unor noi dezechilibre.
Între altele, PBSTM menționează introducerea de criterii de performanță în sistemul de salarizare, care să permită corelarea performanțele angajaților cu salariul primit.
De asemenea, se vorbește de o restructurare a sistemului de sporuri, luându-se în calcul plafonarea acestora la 20% din salariul de bază. Guvernul are în vedere revizuirea coeficienților de ierarhizare pentru fiecare familie ocupațională, asigurând o structurare salarială mai echitabilă și transparentă, dar și reintroducerea grilelor de salarizare pentru administrația locală, atât pentru funcțiile publice, cât și pentru cele contractuale.
Comentarii articol (0)