ACCES GRATUIT
UPDATE: Noi reguli pentru atestarea asistenților maternali au fost adoptate: Atestatul se va păstra dacă asistentul n-are studiile necesare, dar dovedește că s-a înscris la liceu
Printr-o ordonanță apărută în vară, regulile evaluării și atestării asistenților maternali au fost modificate, fiind introduse atunci restricții legate de vârstă, studii și venituri. Aceste limitări se vor modifica, după cum apare într-un proiect de lege adoptat miercuri la Camera Deputaților, Forul decizional în acest caz. Astfel, atestatele asistenților maternali care nu au absolvit învățământul liceal nu vor fi retrase dacă aceștia demonstrează că au reluat studiile.
Articolul continuă mai jos
În vară,
OG 27/2024 a modificat legislația privind
condițiile de obținere a atestatului, procedura de atestare și statutul asistentului maternal și a introdus mai multe condiții pentru cei ce vor să ia în plasament copii, inclusiv una legată de nivelul de studii. Mai exact, potrivit ordonanței amintite, pot fi atestați ca asistent maternal doar cei ce au absolvit învățământul liceal.
Proiectul legislativ care a trecut de votul decisiv al deputaților -- prin care Parlamentul aprobă OG 27/2024, așa cum se întâmplă în cazul tuturor ordonanțelor -- schimbă enunțul uneia dintre condițiile apărute în vară pentru atestarea asistenților maternali. Mai exact, condiția privind studiile va fi completată și va stabili că pot obține un atestat
cei care au absolvit învăţământul profesional sau liceal. Acum, ordonanța permite doar celor care au absolvit învățământul liceal să fie atestați ca asistenți maternali.
În plus, se stabilește o excepție de la situațiile care duc la anularea atestatelor asistenților maternali, atunci când vine vorba despre condiția legată de studii. Concret, se stabilește că atestatele asistenților maternali în curs de soluționare la data 12 august 2024, data la care a intrat în vigoare OG 27/2024, precum şi cele aflate în perioada de valabilitate la aceeași dată, nu se retrag pentru neîndeplinirea condiției legate de studii
“dacă asistentul maternal face dovada înscrierii în învățământul liceal în termen de un an de la data intrării în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanțe”.
Apoi, nu se retrag atestatele asistenților maternali care nu îndeplinesc condiția studiilor dacă aceștia
obțin, în termen de maximum cinci ani, un certificat de absolvire a învăţământului liceal, seral sau cu frecvenţă redusă, inclusiv prin Programul „A doua şansă”.
Mai multe detalii despre noile condiții în care o persoană poate fi atestată ca asistent maternal pot fi citite în
acest articol.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)