Tinerii de peste 16 ani care doresc să își dezvolte abilități profesionale și să acumuleze experiență pot participa, în calitate de intern, la un program de internship plătit, desfășurat în cadrul unei firme private sau al unei autorități/instituții publice.
Cuantumul indemnizației pentru internship stabilită este egal cu cel puțin 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată și se acordă proporțional cu numărul de ore de activitate desfășurată.
La șase luni de la ultima ajustare a salariului minim, Guvernul a decis creșterea salariului minim brut la 4.050 de lei începând cu 1 ianuarie 2025. Astfel, indemnizațiile minime pentru interni vor crește, iar firmele vor fi obligate să le plătească acestora o indemnizație de 2.025 de lei, ceea ce reprezintă o majorare de 175 de lei față de nivelul actual.
Firmele și autoritățile care încheie contracte de internship cu tineri de minimum 16 ani au obligația de a le acorda o indemnizație de internship. În caz contrar, riscă amenzi cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei.
Conform Legii nr. 176/2018, internul poate fi o persoană absolventă sau nu de facultate, cu sau fără experiență profesională anterioară, care încheie un contract de internship cu o organizație-gazdă, având scopul de a dobândi abilități profesionale și experiență practică. Durata unui program de internship este de maximum 720 de ore pe parcursul a șase luni consecutive.
Citește și: Vrei să lucrezi cu interni? Șapte lucruri pe care trebuie să le știi
- Durata timpului de muncă pentru un intern, pentru a desfășura activitate în baza unui contract de internship, este de maximum 40 de ore pe săptămână și se stabilește prin contractul de internship.
- În situația internilor cu vârsta sub 18 ani, durata timpului de muncă pentru a desfășura activitate în baza unui contract de internship este de maximum 30 de ore pe săptămână, dar nu mai mult de șase ore pe zi.
Un alt aspect important de reținut este că internul și stagiarul nu sunt echivalenți din punct de vedere juridic. Există o lege specifică pentru internship, menționată anterior, și o altă lege care reglementează stagiatura – Legea nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior. Puteți citi diferențele dintre cele două reglementări în acest articol.