Una dintre implicațiile creșterii, de la 1 ianuarie 2025, a salariului minim brut este majorarea tarifului orar minim pentru munca zilieră, care se raportează la valoarea pe oră a salariului de bază minim. De la începutul anului viitor, salariul minim brut se majorează la 4.050 de lei.
Creșterea salariului minim brut pe țară, programată pentru 1 ianuarie 2025, vizează nu doar salariații, ci și lucrătorii cu ziua.
Majorarea salariului minim la
4.050 de lei de la 1 ianuarie a fost stabilită recent prin
HG nr. 1.506/2024. Concret, de anul viitor, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 4.050 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,334 ore pe lună, reprezentând
24,496 lei/oră.
În același timp, legislația prin care este reglementată activitatea zilierilor stabilește că plata minimă a lucrătorilor cu ziua depinde de valoarea salariului minim brut. Mai precis, așa cum apare în
Legea 52/2011, pentru activitatea executată, zilierul are dreptul la o remunerație al cărei cuantum se stabilește prin negociere directă între părți, dar
cuantumul remunerației brute orare stabilite de părți nu poate fi mai mic decât valoarea/oră a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
Așadar, de la 1 ianuarie, plata minimă a zilierilor va trebui să fie de 24,496 lei/oră. Remunerația se acordă la sfârșitul fiecărei zile de lucru sau la sfârșitul săptămânii.
Legea stabilește reguli speciale pentru zilierii care desfășoară
activități în domeniul creșterii animalelor în sistem extensiv prin pășunatul sezonier în mod tradițional al ovinelor, caprinelor sau bovinelor, în regim semiliber. Astfel, pentru activitatea desfășurată de acești zilieri, cuantumul remunerației brute orare stabilite de părți nu poate fi mai mic decât 50% din valoarea/oră a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
În același timp, pentru acești zilieri, remunerația netă nu poate fi mai mică decât 50% din salariul minim brut pe țară, la care se adaugă și alte drepturi, în bani sau în natură, care reprezintă cel puțin cheltuieli de cazare și masă.
Tot legea amintită stabilește că o persoană poate desfășura activități ca zilier numai dacă a împlinit vârsta de
cel puțin 16 ani, dar, ca excepție, și minorii cu vârsta cuprinsă între 15 și 16 ani pot desfășura activitate ca zilieri, dar numai dacă au acordul părinților sau al reprezentanților legali.
Totodată, durata activității ocazionale care poate fi exercitată este de
minimum o zi, corespunzător cu opt ore de muncă, iar durata zilnică de executare a activității unui zilier nu poate depăși 12 ore.
Remunerația primită de zilier pentru activitatea prestată este supusă impozitului pe venit. În plus, pentru plata primită se datorează și contribuție la pensii. Calculul, plata și declararea taxelor cad în sarcina beneficiarului sau unui împuternicit al acestuia.
Comentarii articol (0)