Persoane fizice
1. Valoarea deducerii personale de bază pentru salariați se va majora. Deducerea de bază reprezintă, de fapt, o sumă ce se scade din venitul brut al unui salariat atunci când se calculează impozitul pe venit. Astfel, valoarea deducerii personale de bază se majorează la fiecare creștere a salariului minim brut.
2. Zilierii vor primi mai mulți bani pentru activitatea prestată. Pentru activitatea sa, zilierul are dreptul la o remunerație al cărei cuantum se stabilește prin negociere directă între părți, dar cuantumul remunerației brute orare stabilite de părți nu poate fi mai mic decât valoarea/oră a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. De la 1 ianuarie, această valoare va fi de 24,496 lei/oră.
3. Indemnizația pentru internship va crește. Cuantumul indemnizației pentru internship este egal cu cel puțin 50% din salariul minim brut pe țară și se acordă proporțional cu numărul de ore de activitate desfășurată. Astfel, indemnizațiile minime pentru interni vor crește, iar firmele vor fi obligate să le plătească acestora o indemnizație de 2.025 de lei, ceea ce reprezintă o majorare de 175 de lei față de nivelul anterior.
4. Se vor majora amenzile rutiere. Majorarea salariului minim va însemna și creșterea amenzilor aplicate pentru contravențiile rutiere. Concret, valoarea punctului-amendă va crește de la 165 de lei, la cât este plafonată acum, la 202,5 lei.
5. Sumele plătite de cei fără venituri pentru asigurarea opțională la sănătate se vor majora. Concret, persoanele fizice care vor să se asigure opțional la sănătate vor trebui să plătească echivalentul a 10% din șase salarii minime brute. Așadar, persoanele fizice vor trebui să plătească 2.430 de lei.
6. Sumele plătite de cei care vor să cumpere vechime pentru pensie. O dată cu creșterea salariului minim la 4.050 de lei, persoanele care vor să cumpere vechime pentru pensie în 2025 vor trebui să plătească 1.012,5 lei, cu 87,5 lei mai mult decât înainte.
7. Pragul minim al datoriilor pentru insolvența persoanelor fizice se mărește. Începând cu 1 ianuarie 2025, odată cu creșterea salariului minim, acest prag va fi majorat la 60.750 de lei. În schimb, pentru procedura simplificată de insolvență, datoriile totale nu trebuie să depășească zece salarii minime pe economie - adică, 40.500 de lei.
Persoane juridice
1. Cât plătește un angajator ca taxe pentru un salariu minim pe țară. Orice majorare a salariului minim brut pe țară implică automat și o creștere a taxelor salariale ce trebuie plătite la Fisc. Am detaliat în articol ce se întâmplă în funcție de aplicarea sau nu a facilității privind cei 300 lei netaxabili.
2. Formalități pentru angajatori. Deși o decizie internă colectivă e considerată de multe ori drept suficientă pentru majorarea salariilor celor plătiți cu minimul brut pe țară, preferabilă este încheierea de acte adiționale, care să fie semnate înainte de 1 ianuarie. Totodată, pentru transmiterea modificărilor privind majorarea salariul minim brut în Revisal, angajatorii au la dispoziție până la 20 de zile lucrătoare de la data producerii modificării.
3. Salariile minime diferențiate. Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va crește, dar va rămâne în continuare mai mic decât salariul minim diferențiat din sectorul construcțiilor. Cât despre lucrătorii din agricultură, trebuie spus că de la 1 ianuarie aceștia trebuie să beneficieze și ei de salariul minim de 4.050 lei. Merită amintit că avem acum și un salariu minim sectorial - cel din sectorul bancar, mai precis, stabilit de contractul colectiv care a fost extins în mod oficial la întregul sector. Totuși, în contextul eliminării facilităților fiscale pentru construcții (la pachet cu cele din agroalimentar și IT), de la 1 ianuarie 2025, pot exista unele probleme la aplicarea salariului diferențiat din acest domeniu (rămâne de văzut dacă și când vor interveni autoritățile cu corecturi).
4. Contribuția la fondul de handicap. Firmele care au cel puțin 50 de angajați au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați. În caz contrar, acestea trebuie să plătească lunar o contribuție la fondul de handicap, echivalentă cu salariul minim brut, înmulțit cu numărul locurilor de muncă neocupate de persoane cu handicap.
5. Ce plafoane se aplică, pentru veniturile din 2025, în cazul plății CAS și CASS de către PFA-uri. Creșterea salariului minim brut pe țară implică de obicei și o creștere a plafoanelor în funcție de care, pentru PFA-uri, trebuie achitate contribuțiile la pensii și sănătate. Pe scurt, salariul minim luat în calcul pentru veniturile din 2025 va fi direct cel de 4.050 lei.
Comentarii articol (0)