„Dacă am 2 angajați care au fost cercetați disciplinar si au primit avertisment scris, au voie sa primească prima de Crăciun? Dacă nu, care e baza legală?”
Asta scria cineva recent pe forumul avocatnet.ro.
Primele de sărbători au rolul de a recompensa angajații pentru eforturile lor de-a lungul anului și de a le oferi un sprijin financiar suplimentar în perioada sărbătorilor, aceste prime fiind văzute ca un gest de recunoștință din partea angajatorilor, contribuind astfel la crearea unei atmosfere pozitive în cadrul organizației.
Aceste prime pot, de asemenea, să reprezinte un motiv în plus atunci când o persoană selectează ofertele de muncă și, uneori, pot fi chiar elementul care le determină să-și schimbe locul de muncă, deci nu pot fi privite superficial.
Să ne imaginăm că la actualul meu loc de muncă am negociat și stabilit exclusiv salariul de bază și, eventual, tichete de masă, iar ulterior identific o altă ofertă care, pe lângă aceste elemente constitutive ale salariului, include și acordarea unor prime cu ocazia sărbătorilor.
În aceste condiții aș putea fi tentat să-mi schimb locul de muncă, însă după semnarea contractului individual constat că sunt sancționat cu avertisment scris (care nu presupune neapărat și cercetarea disciplinară) și astfel sunt exclus de la acordarea acestor prime.
Sigur, am la dispoziție procedura legală prin care pot contesta o astfel de sancțiune, însă nu ne putem imagina că toți lucrătorii cunosc sau sunt dispuși și au resursele necesare pentru un astfel de demers.
Concret, avem în față o situație care ridică semne de întrebare inclusiv în privința respectării principiului bunei-credințe și impune o atenție deosebită.
Într-adevăr, ansamblul normativ care reglementează relațiile de muncă nu prevede expressis verbis că acordarea primelor de sărbători poate fi sau nu condiționată de comportamentul disciplinar al angajaților și astfel apare necesitatea stabilirii unor criterii clare și transparente pentru acordarea primelor.
Importanța comunicării acestor criterii, încă din faza informării prealabile, va contribui la evitarea conflictelor și nemulțumirilor ulterioare, însă ținând cont de scopul și impactul acestor prime, fiind important ca angajatorii să respecte principiile de echitate și justiție în acordarea primelor de sărbători.
Astfel, condiționarea primelor de comportamentul disciplinar trebuie să fie bine fundamentată și să nu ducă la discriminări sau abuzuri.
Pentru a respecta drepturile angajaților și a evita discriminarea, angajatorii trebuie să se asigure că respectă întregul ansamblu normativ, să stabilească criterii transparente și echitabile pentru beneficii, să implice reprezentanții lucrători sau organizațiile sindicale, după caz, în procesele decizionale și să evalueze periodic impactul politicilor asupra moralului și satisfacției angajaților.
Condiționarea acordării primelor de sărbători de existența unor abateri disciplinare poate ridica probleme etice și legale și este esențial ca angajatorii să aplice aceste reguli în mod transparent și echitabil pentru a evita orice percepție de favoritism sau discriminare.
Comentarii articol (0)