ACCES PREMIUM
De ce premium?
e-Factura B2B: Chiar dacă obții la CJUE deducerea TVA în baza unei facturi clasice, nu te „scapă” nimeni de amenda de 15% din valoarea facturii
Contribuabilii care primesc și înregistrează o factură B2B în orice alt format decât cel original transmis prin sistemul e-Factura riscă, în prezent, atât o amendă egală cu 15% din valoarea totală a facturii, cât și respingerea deducerii TVA-ului aferent. Însă chiar dacă ulterior s-ar câștiga la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) deducerea TVA-ului în baza facturii clasice, amenda pe care o pot aplica autoritățile nu se poate recupera, atrag atenția fiscaliștii.
Articolul continuă mai jos
„Cazuri care au mai fost semnalate (de probleme găsite de sistemul e-TVA - n. red.) au fost acelea în care contribuabilii au riscat și au dedus TVA-ul în lipsa unei facturi electronice. Cu alte cuvinte, TVA-ul s-a dedus în baza PDF-ului primit pe e-mail sau în baza unei facturi care a fost printată și transmisă, poate, fizic de către furnizor. Vă atrag atenția că, într-o astfel de situație, dacă deduceți TVA-ul dintr-o factură care nu este însoțită de o factură electronică, chiar dacă la CJUE probabil veți câștiga dreptul de deducere a TVA-ului, cel mai probabil nimeni nu vă va scăpa de sancțiunea de 15% - dată beneficiarului care înregistrează o factură care nu a fost emisă și în format electronic.Deci, ar trebui, cel puțin în această perioadă, să deducem cu prudență și să respectăm reglementările impuse de Ministerul Finanțelor, mai ales dacă sumele din facturile respective sunt foarte mari - 15% poate să fie o sumă usturătoare. Și aici aș spune că o astfel de sancțiune nu este în spiritul directivei europene de TVA. Problema este că cineva trebuie să ajungă la CJUE și cred că nimeni nu-și dorește să ajungă la CJUE și să fie el cel pentru care se judecă dacă legislația românească este corectă sau nu”, a atenționat, la un eveniment online organizat recent de avocatnet.ro, Expertul contabil și Consultantul fiscal
Mirela Păunescu. Observația a fost făcută în contextul unei discuții despre problemele depistate frecvent de sistemul e-TVA în legătură cu apariția decontului precompletat de TVA.
Așa cum prevede cadrul legal al e-Factura (
OUG 120/2021), în relația comercială B2B, emitentul facturii electronice e obligat s-o transmită destinatarului utilizând sistemul e-Factura. În caz contrar, atât emitentul unei facturi clasice, cât și destinatarul care o primește și înregistrează riscă o amendă egală cu 15% din valoarea totală a facturii.
În plus,
Codul fiscal dispune că, în relația B2B, factura originală este considerată numai fișierul XML transmis prin e-Factura și sigilat de Ministerul Finanțelor. Automat, deducerea TVA este permisă numai în baza originalului, orice alt format clasic neavând valoare fiscală (de exemplu, factura în format PDF sau factura tipărită).
Citește mai mult despre
e-Factura,
clarificari practice e-Factura,
xml e-Factura,
e-TVA,
decont precompletat de TVA (formular P300),
declaratia 300 (decont TVA),
deducere tva,
B2B,
business to business,
factura electronica,
facturare electronica
Specialiști citați în acest articol
Mirela Păunescu
Consultant fiscal, auditor financiar, expert contabil și conf. univ. dr. la ASE București
Cu o experiență de peste 20 ani, Mirela oferă consultanță de specialitate pe probleme de fiscalitate, raportări financiare conform IFRS sau sustenabilitate și servicii de formare profesională internă pentru companii multinaționale și naționale.
Fiind implicată în forurile de conducere ale organismelor de supervizare ale sectorului financiar contabil din România, de-a lungul timpului, Mirela a coordonat departamentele responsabile cu emiterea de reglementări legislative proprii, învățământ, publicații și altele, participând activ și în procesul de transpunere în România a legislației europene cu impact în domeniul financiar-contabil.
Mirela acoperă industrii precum: Pharma, Apărare, Producție, Imobiliare, Servicii și Comerț de bunuri diverse etc.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)