Anul ce stă să se încheie a adus câteva schimbări majore inclusiv pentru domeniul activităților independente derulate de PFA-uri (și nu numai). Noutățile vizează atât taxarea veniturilor independente, cât și raportarea lor prin declarația unică (formularul 212).
1. Pentru veniturile din 2024, s-au schimbat regulile contribuției la sănătate, dar au apărut și alte modificări. Legea 296/2023 a prevăzut
o schimbare importantă de paradigmă în cazul contribuției la sănătate (CASS) în cazul activităților independente, aceasta fiind aplicabilă din 2024. Concret, aplicarea CASS-ului se face la un venit situat între șase și 60 de salarii minime brute pe țară, separat de CASS-ul datorat pentru alte venituri extrasalariale (chirii, investiții etc.). Totodată, pentru același an 2024, OUG 115/2023 a adus
noi completări ale măsurilor ce vizează veniturile independente (printre altele, legate de veniturile din chirii, cheltuielile deductibile și nedeductibile sau recuperarea pierderilor). Aceste schimbări se reflectă în definitivarea veniturilor pe 2024 și a taxelor aferente, care se fac până la 25 mai 2025.
2. Pentru veniturile din 2025 se aplică alte schimbări majore. În primul rând, începând efectiv din 2025, PFA-urile nu mai declară (la 25 mai sau la alt termen) estimările pe care le declarau până în 2024, așa cum s-a stabilit prin OUG 128/2024. În al doilea rând, dispar majoritatea situațiilor în care declarația unică trebuia depusă de PFA-uri în timpul anului, fiind păstrat (cu mici excepții) termenul de 25 mai ca termen unic anual pentru formularul 212. În al treilea rând, începând cu veniturile pe 2025, pentru care declarația se va depune la 25 mai 2026, formularul 212 va fi precompletat obligatoriu de către Fisc. În al patrulea rând, mai sunt și alte mici noutăți (printre care și o schimbare legată de CASS).
3. Ce plafoane se aplică, pentru veniturile de anul viitor, în cazul plății contribuțiilor sociale, în contextul majorării salariului minim de la 1 ianuarie. Creșterea salariului minim brut pe țară implică de obicei și o creștere a plafoanelor în funcție de care, pentru PFA-uri, trebuie achitate contribuțiile la pensii (CAS) și sănătate. După ce în 2023 s-a stabilit că reperul salariului minim folosit la determinarea plafoanelor este la data 25 mai, acest reper este „tras”, din 2025, la 1 ianuarie. Din moment ce salariul minim brut pe țară se majorează, de la 1 ianuarie 2025, la 4.050 lei, rezultă că acesta este cuantumul ce va fi folosit de PFA-uri la calcularea plafoanelor de CAS și CASS aferente veniturilor din 2025.
4. Clarificări pentru chiriile plătite de PFA-uri. Câteva clarificări pentru chiriile plătite persoanelor fizice de PFA-uri, ce erau așteptate de contribuabili de la începutul anului, au venit abia de curând de la Guvern. Din 2024, în cazul acestor venituri, reținerea la sursă a impozitului a devenit obligatorie. La scurt timp după intrarea în vigoare a măsurii date prin OUG 115/2024 (1 ianuarie 2024), contribuabilii vizați au început să dea peste mai multe situații problematice în care nu știau cum să procedeze, cerând clarificări oficiale, însă acestea au venit, abia la început de decembrie 2024, prin OUG 138/2024.
5. Procedura stabilirii din oficiu a CAS și CASS în cazul PFA-urilor care nu-și îndeplinesc obligațiile fiscale, modificată. Printr-un ordin oficializat în octombrie 2024, Fiscul a actualizat procedura de impunere din oficiu pe care o aplică PFA-urilor care au obținut venituri independente fără îndeplinirea obligațiilor legate de CAS și CASS. Schimbările se aplică începând cu impunerile din oficiu pentru CAS și CASS pentru veniturile din anul 2023.
6. Regulile pentru înregistrarea fiscală a PFA-urilor și profesioniștilor, extinse. Din 2022 există reguli noi în privința interacțiunii PFA-urilor și profesioniștilor cu Fiscul. Între timp, însă, reprezentanții autorităților și-au dat seama că aceste reguli trebuie extinse pentru a detalia procedura de înregistrare fiscală pentru cei care nu se înregistrează la Registrul Comerțului, motiv pentru care din iunie 2024 se aplică un ordin cu completări la regulile respective.
Notă: Versiunea declarației unice ce va fi folosită în 2025 de PFA-uri poate fi consultată aici. Aceasta vizează doar definitivarea situației pe 2024.