Venituri din activități independente: Limitări la unele cheltuieli deductibile limitat și cheltuieli nedeductibile noi (art. LIII, pct. 46, 47, 49, art. LVII din ordonanță). În privința stabilirii venitului net anual din activități independente, determinat în sistem real, se prevede că cheltuielile de sponsorizare și mecenat nu mai sunt considerate cheltuieli deductibile limitat, ci doar cele cu bursele private. Totodată, deductibilitatea pentru abonamentele sportive este limitată la doar 100 euro anual pentru fiecare persoană (față de 400 euro anual de persoană).
Venituri din chirii: Schimbări privind veniturile din chirii (art. LIII, pct. 61, 62, 63, 64, 65, 66, 70, 72, 73, 84, art. LVII). Se abrogă dispoziția conform căreia persoanele fizice care realizează venituri din chirii din derularea unui număr mai mare de cinci contracte de închiriere (la sfârșitul anului fiscal) califică aceste venituri (începând din anul fiscal următor) în categoria veniturilor din activități independente și le supun regulilor de stabilire a venitului net pentru această categorie. În același timp, se prevede că venitul net anual se stabilește prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra venitului brut (inclusiv pentru cazurile în care e vorba de peste cinci contracte de închiriere). Sunt excluse, în mod expres, de la acest regim veniturile plătite de persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă, pentru care apar reguli complet noi (în esență, în acest caz, firmele rețin la sursă impozitul, iar apoi îl declară și achită lunar).
Reguli schimbate privind determinarea venitului net anual impozabil
Nici acest capitol nu duce lipsă de modificări. Iată ce a stabilit Guvernul prin ordonanța citată:
Limitare la recuperarea pierderilor (art. LIII, pct. 70, 71, 84, art. LVII). Se prevede că pierderea fiscală anuală înregistrată pe fiecare sursă din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală și din activități agricole, silvicultură și piscicultură, determinată în sistem real, se reportează și se compensează de către contribuabil în limita a 70% din veniturile nete anuale (fără limită anterior), obținute din aceeași sursă de venit în următorii cinci ani fiscali consecutivi (șapte ani anterior). Reguli asemănătoare apar atunci când vine vorba de pierderea netă anuală din operațiunile următoare: câștiguri din transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, câștiguri din transferul aurului de investiții.
Fără deduceri pentru casele de marcat puse în funcțiune (art. LIII, pct. 48, 75, 84, art. LVII). Sunt eliminate prevederile ce permiteau persoanelor fizice să deducă, în limita impozitului pe venit datorat, costul de achiziție al aparatelor de marcat puse în funcțiune. Facilitatea se mai aplică doar pentru impozitul anual pe 2023.
Fără redirecționări de impozit (art. LIII, pct. 78, 80, 81, 82, 83, 84, art. LVII). Este eliminată în mod expres opțiunea actuală de a dispune asupra destinației unei sume de până la 3,5% din impozitul pe venit anual pentru susținerea ONG-urilor sau bisericilor ori pentru acordarea de burse private (facilitatea se mai aplică doar pentru veniturile din 2023). Practic, această opțiune rămâne, din 2024, numai pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii și asimilate salariilor.