Modificări relevante la raportări existente
1. Termene fixe pentru situațiile financiare anuale și raportările contabile anuale. După ani de zile în care au planat incertitudini asupra termenelor corecte pentru transmiterea situațiilor financiare anuale și a raportărilor contabile anuale, autoritățile au stabilit termene fixe în Legea contabilității, aplicabile din 2025. De asemenea, au apărut și reguli pentru situațiile în care acele termene pică în zile nelucrătoare. În plus, s-a stabilit o trecere la depunerea exclusiv online a acestor raportări.
2. „Transformarea” declarației nefinanciare în raportarea privind durabilitatea. Reglementările contabile (dar și legislația auditului financiar) au fost modificate pentru a înlocui declarația nefinanciară cu o raportare privind durabilitatea. Noua raportare vizează, însă, mai multe companii decât viza declarația nefinanciară și face parte, de asemenea, din raportul administratorilor (care se depune odată cu situațiile financiare anuale). Noile prevederi se aplică treptat, începând cu exercițiul financiar aferent anului 2024.
3. Corecturile de impozite și taxe făcute după primirea notificărilor de conformare trebuie semnalate distinct. Corecturile la impozitele și taxele declarate de contribuabili după ce primesc notificări de conformare vor fi monitorizate separat de către autorități. Măsura vine în contextul în care autoritățile vor să monitorizeze separat veniturile aduse la bugetul de stat în urma digitalizării. Măsura, care se aplică deja de câteva luni, a fost implementată în două etape - pe de o parte, pentru un calup de declarații, și, pe de altă parte, pentru declarația 112.
Precompletarea unor raportări existente
1. Decontul de TVA precompletat. Decontul precompletat, ce implică operaționalizarea sistemului e-TVA, este folosit de la 1 august 2024, însă vorbim de o perioadă de acomodare până la 30 iunie 2025. Cu toate că acest instrument ar fi trebuit să ajute contribuabilii la completarea și depunerea formularului 300, autoritățile folosesc acest decont precompletat ca un instrument de control fiscal.
2. Declarația unică pentru persoanele fizice urmează să fie precompletată obligatoriu. Începând cu veniturile aferente anului 2025, autoritățile trec la precompletarea declarației unice (formularul 212). Asta înseamnă că prima declarație precompletată obligatoriu va fi cea care se va depune la 25 mai 2026. Totodată, se modifică și regulile pentru completarea și depunerea declarației unice.
Raportări nou-introduse relevante
1. S-a introdus o nouă raportare fiscală ce vizează indirect comercianții online. Autoritățile au introdus o nouă raportare fiscală ce vizează indirect activitatea comercianților online, supranumită raportarea CESOP, care se aplică începând cu activitatea din 2024. De această dată, obligația de raportare revine prestatorilor de servicii de plăți online. Declarația CESOP se depune până în ultima zi a lunii de după fiecare trimestru calendaristic.
2. Asigurările de viață ale persoanelor fizice trebuie raportate semestrial. O nouă raportare fiscală a fost introdusă de la 1 ianuarie 2025. Mai exact, entitățile aflate în sfera de autorizare, reglementare, supraveghere și control a Autorității de Supraveghere Financiară trebuie să raporteze semestrial, la Fisc, informații privind asigurările de viață și alte produse financiare contractate de persoanele fizice. În acest sens, s-au oficializat și formularele necesare contribuabililor.
3. O declarație nouă pentru ONG-urile care primesc bani de la bugetul statului. O nouă obligație a fost introdusă pentru ONG-urile care primesc, într-o formă sau alta, bani de la bugetul statului, fie datorită companiilor, fie datorită persoanelor fizice. Aceste entități trebuie să depună anual, odată cu situațiile financiare, o declarație prin care să arate sumele primite și sumele utilizate.
4. Apariția taxei pe lux și a formularului necesar. Din 2024 se aplică impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare, care mai este cunoscut și drept „taxa pe lux”. Acesta se declară prin formularul 216 și este datorat, în anumite condiții, de persoanele fizice și cele juridice, după caz.
Notă: Mai multe sinteze din seria retrospectivelor din 2024 (fiscale și nu numai) pot fi găsite în secțiunea noastră specială de aici.