ACCES PREMIUM
De ce premium?
Nelămuriri fiscale actuale
Dacă la controalele ANAF se cer informații din fișierul SAF-T, firmele pot refuza să le dea, dar trebuie să fie sigure că acestea au fost raportate în declarația 406
Din moment ce Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) nu ar mai trebui să ceară contribuabililor informații pe care deja le are, specialiștii spun că firmele controlate care primesc solicitări pentru „dublarea” informațiilor din fișierul SAF-T pot refuza inspectorii. Totuși, ca să facă acest lucru, companiile trebuie să fie sigure că informațiile în discuție chiar au fost trimise la ANAF prin declarația 406.
Articolul continuă mai jos
„Da, într-adevăr, și doamna Magdalena Grădinaru (Director general adjunct în cadrul ANAF - n. red.) a menționat cumva situația ideală în care informațiile deja existente în cadrul Direcției de mari contribuabili nu ar mai trebui cerute din nou de către inspectorii fiscali, întrucât acesta este rolul declarației SAF-T. În practică, inspectorii vin și insistă pe «dublarea» acestor informații și ceea ce putem să spunem este faptul că articolul 58 din Codul de procedură fiscală ne dă posibilitatea de a-l invoca și de a trimite inspectorii fiscali la declarația SAF-T deja existentă.Pe de altă parte, nimic nu poate împiedica inspectorii fiscali să verifice realitatea datelor din declarație cu datele existente la nivelul contribuabilului, dar acest lucru face obiectul unei activități separate. Având în vedere că 2022 este prima perioadă de control, de când avem SAF-T la nivelul marilor contribuabili, e foarte important ca, atunci când refuzăm furnizarea de informații care au făcut obiectul declarației SAF-T, să ne asigurăm că acestea sunt corecte, întrucât, în situația în care trimitem la o declarație despre care nu avem convingerea că este corectă, nu ne putem prevala de dispozițiile Codului de procedură fiscală”, a opinat recent, la conferința fiscală anuală organizată de EY România,
Emanuel Băncilă, Partener și Lider al practicii de litigii şi controverse fiscale în cadrul Băncilă, Diaconu și Asociații.
Așa cum reiese în urma unor modificări operate pe final de 2022 la Codul de procedură fiscală,
ANAF nu mai poate să ceară contribuabililor informații pe care deja le are, atunci când adună date pentru determinarea situației fiscale reale. Măsura a venit pentru a simplifica interacțiunile cu firmele și persoanele fizice în contextul proiectelor de digitalizare pe care le implementează, printre care se numără și raportarea fișierului SAF-T prin formularul 406.
Primele etape majore ale calendarului implementării declarației 406 au fost în 2022 (contribuabilii mari) și în 2023 (contribuabilii mijlocii), astfel că în 2025 a venit rândul
micilor contribuabili și
anumitor nerezidenți.
Citește mai mult despre
SAF-T,
controale ANAF,
declaratie 406,
nelamuriri fiscale actuale,
fisier standard control fiscal,
fisier standard audit,
controale firme,
controale firme 2025
Specialiști citați în acest articol
Emanuel Băncilă s-a alăturat EY în 2013 și își desfășoară activitatea în biroul din București. Emanuel are peste 24 de ani de experiență în litigii fiscale, dintre care 16 ani a făcut parte din grupul companiilor din Big4. De asemenea, el a condus departamentele juridice ale diverselor companii multinaționale care se ocupă de un mediu foarte reglementat, în special de impozitare.
Emanuel este recunoscut ca un avocat de referință pentru domeniul litigiilor fiscale, fiind singurul avocat din România care a reușit să redeschidă două dintre cele mai mari rafinării românești ce fuseseră închise de autoritățile fiscale.
Emanuel a asistat și a reprezentat contribuabilii în legătură cu contestarea deciziilor fiscale emise de autorități cu privire la pretinsa încălcare a reglementărilor privind plata tuturor tipurilor de taxe, facilități fiscale incluse în contractele de privatizare, autorizații aplicabile bunurilor accizabile și amenzilor impuse de autoritățile fiscale române.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)