Angajatorii ai căror salariați cu timp parțial lucrează peste program pot fi aspru sancționați de către inspectorii muncii, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 53/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, act care a intrat deja în vigoare, odată cu publicarea sa în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 644 din 7 august 2017.
Actul a completat Codul muncii cu ideea de "muncă nedeclarată", iar una dintre formele muncii nedeclarate este și munca făcută peste normă la contractele cu timp parțial: "În sensul prezentei legi, munca nedeclarată reprezintă: (...) primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial", scrie în ordonanța publicată.
În continuare, actul prevede că "primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial [se va sancționa] cu amendă de 10.000 lei pentru fiecare persoană identificată". Vorbim practic de o sancțiune contravențională specială pentru "munca la gri", respectiv amenda de 10.000 de lei. Așa cum vă spuneam și aici, inspectorii care găseau astfel de situații până acum aplicau uneori amenzi pentru efectuarea de muncă suplimentară (nepermisă la contractele cu timp parțial decât în situații absolut excepționale).
Instanțele puse în situația de a stabili dacă salariații care muncesc peste program au dreptul la plata acelor ore au considerat fie că e vorba de muncă în afara contractului, deci nu acordau nimic salariatului, fie că e muncă suplimentară, caz în care nu mereu acordau compensații. Acum, situația e tranșată definitiv, pentru că munca la gri e definită ca muncă nedeclarată. În fapt, e în aceeași categorie cu munca fără contract de muncă sau cu cea efectuată pe perioada cât CIM-ul este suspendat, nemaiexistând dubii cu privire la încadrarea ei la muncă suplimentară (nepermisă) sau la muncă făcută fără contract, adică "la negru".