Este cod roșu de caniculă în zonele din vestul țării, potrivit ultimelor date de la ANM, cu temperaturi care vor ajunge chiar și până la +42° Celsius astăzi și mâine. În restul țării, se menține codul portocaliu de zilele trecute, cu maxime ajungând până la +39° Celsius.
În perioadele cu temperaturi extreme ridicate, adică atunci când se înregistrează peste +37° Celsius, angajatorii sunt obligați, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2000, să ia anumite măsuri pentru protecția salariaților. Concomitent, autoritățile își intensifică de obicei controalele pentru a verifica respectarea obligațiilor firmelor (în mod obișnuit, inspecții au loc în domenii precum construcțiile, agricultura și turismul, dar și în alte domenii în care lucrătorii pot fi folosiți în aer liber).
Concret, angajatorii trebuie să ia cel puțin următoarele măsuri:
- pentru ameliorarea condițiilor de muncă: reducerea intensității și ritmului activităților fizice, asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite și aerisite;
- pentru menținerea stării de sănătate a angajaților: asigurarea apei minerale adecvate (câte doi-patru litri de persoană pentru fiecare schimb), asigurarea echipamentului individual de protecție, asigurarea de dușuri.
Dacă nu pot fi asigurate condițiile enumerate și dacă temperaturile extreme se mențin cel puțin două zile consecutive, angajatorii trebuie să ia, de comun acord cu salariații, următoarele măsuri:
- reducerea duratei zilei de lucru;
- eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11:00 și după ora 17:00;
- întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuității activității în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă.
Recuperarea timpului nelucrat se poate face, tot de comun acord, în următoarele șase luni (timpul de reducere a duratei zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a activității), cu păstrarea salariilor la nivelul anterior. Totodată, există și varianta în care nu se recuperează reducerea programului sau întreruprerea activității, dar drepturile salariale se acordă proporțional cu timpul lucrat efectiv.
Suplimentar, actul normativ prevede că, „pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă în condiții de temperaturi extreme”, mai trebuie luate și următoarele măsuri:
- asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare și a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru munca la temperaturi crescute;
- asigurarea măsurilor de prim ajutor și a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;
- trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.
Dacă aceste trei măsuri nu sunt luate de angajatori, inspectorii muncii pot aplica amenzi cuprinse între 1.500 și 2.500 de lei, conform OUG nr. 99/2000.
Notă: Informații pe larg despre controalele ce ar putea fi desfășurate la firme, în perioada iunie - august a acestui an, sunt aici.
Comentarii articol (3)