Buna ziua ! As dori sa stiu ce formalitati am de indeplinit pentru a adauga numele purtat anterior casatoriei la cel actual, va rog ? Mentionez ca sint divortata dar prin hatarire judecatoreasca am pastrat numele sotului.
Buna ziua !
M-am mutat de curand intr-un bloc de apartamente. Deoarece am plecat din localitate trei luni, am depus la administratie o cerere de scadere a cheltuielilor pe persoana, in conformitate cu H.G. 1588/2007, art. 17 , lit.( r), art.34.
Cand am revenit la domiciliu, am constatat ca nu s-a dat curs cererii mele. Administratorul mi-a spus " legea in Romania este "interpretabila", ca aceste cheltuieli "oricum se produc, INDIFERENT DACA LIPSESC SAU NU de la domiciliu", ca sunt cheltuieli "care nu pot fi contorizate (?) pe persoana",ca nu exista aceasta practica in asociatie, eu fiind singura care a solicitat scutirea de plata. Desi am solicitat Decizia prin care s-a luat acesta hotarare si ultimul H.C.L. care reglementeaza Legea 230/2007, nu le-am primit.
Scutirea de plata se refera la cheltuielile de salubrizare si lif, celelalte fiind pe baza de contor. Ar trebui incluse si cheltuielile cu energia electrica comuna, pe care administratia le-a distribuit la cota parte indiviza, desi iluminatul pe scari se face cu senzori de miscare.
Degeaba am argumentat ca in momentul in care lipsesc de la domiciliu, se consuma mai putin curent pe scara, deoarece senzorul nu ma "detecteaza" si nu folosesc nici liftul. Deci, cheltuielile PE PERSOANA sunt mai mici si CONTORIZABILE.
Am platit, totusi, toate cheltuielile, dar nu mi se pare corect.
Peste putin timp trebuie sa plec din nou, mai mult de 15 zile. Cum trebuie sa procedez ? Legea 230/2007 si H.G. 1588/2007 se pot " interpreta" dupa bunul plac ? Legea nu se aplica si asociatiilor, fie ele de proprietari ?!
Cu multumiri pentru rabdare, astept raspunsul Dvs.
Bună- ziua,
va rog frumos sa îmi răspundeti la urmatoarea întrebare:
- o ruda de-a mea doreste să - si facă viza de resedintă pe adresa mamei mele.
Problema este următoarea:
- mama a pus casa în vânzare. În acest caz, ce consecinte poate avea acordarea vizei de flotant asupra vânzarii ?
Mama sau viitorul proprietar vor trebui să plătească impozit ?
Ce alte urmari neplacute s-ar putea produce ?
Vă multumesc mult !
Mulţumesc frumos pentru răspunsul la punctul 2.
În ceea ce priveşte plata sporului de vechime pe perioada concediului medical ce puteţi să-mi spuneţi, vă rog ?
Bună-ziua,
Aş dori să ştiu :
1. în perioada concediului medical (de un an ) se acordă sporul de vechime ?
2. cum se considera perioada concediului medical la calculul punctului de pensie ? l
Multe mulţumiri !
Totuşi...Din cîte cunosc, odată cu achiziţionarea apartamentului dintr-un imobil, respectivul proprietar are, prin cota-parte indiviză, OBLIGAŢII cu privire la : întreţinerea terasei, subsolului şi instalaţiilor aferente din scara unde domiciliază. Nu mi se pare corectă hotărîrea instanţei de judecată de a-l exonerat de obligaţii pe d-l "Ghiţă-contra" !!!
Pe de altă parte, cunosc faptul că, dacă în asociaţia de proprietari nu există chiriaşi pentru care Primăria plăteşte contravaloarea unor lucrări, NU EXISTÃ OBLIGATIVITATEA LICITAŢIEI pentru execuţia unor lucrări de întreţinere a condominoului, cum prevede Legea nr. 230/2007. Licitaţia este valabilă cînd se fac plăţi din fondul de stat, aceste lucrări intrînd sub incidenţa Legii achiziţiilor publice.
Este tîrziu să-i acţionez în judecată pe preşedintele şi administratorul Asociaţiei de proprietari pentru "neglijenţă în serviciu"?
Bună-seara,
solicit, vă rog, o consultanţă referitor la calea de atac a unei hotăriri judecătoreşti "irevocabilă".
Apartamentul meu este situat la ultimul nivel. În anul 2006 au apărut primele infiltraţii de pe terasa blocului, pe plafon şi apoi, pe un perete. Am adresat Asociaţiei de proprietari o cerere (înregistrată) pentru a se aduna fonduri necesare reparaţiei terasei. Cu toate că întrebam mereu care este stadiul stîngerii de fonduri, nu s-a adunat nici un ban !!!
În 2008 infitraţiile au ajuns pînă la instalaţia electrică. Am intrat în alertă şi am formulat altă cerere, cu acelaşi conţinut,invocînd-o şi pe cea din 2006, despre care mi s-a spus că..".s-a pierdut"şi despre care, noul preşedinte al Asociaţiei, mi-a spus că nu o poate lua în considerare, avînd în vedere că în 2006 nu deţinea această funcţie(?!)... M-a încurajat, în schimb, să efectuez reparaţiile pe cont propriu, dumnealui deranjîndu-se doar să constate întinderea infiltraţiilor. Revoltată, m-am gîndit să acţionez în judecată Asociaţia, dar acest lucru însemna cel puţin cîteva luni pînă să fie pus dosarul pe rol, plus timpul necesar judecăţii. Presată de timp şi, mai ales de necesitate,deoarece riscam ca la prima ploaie să ia foc instalaţia electrică, în luna august 2008 am efectuat pe cont propriu repararea hidroizolaţiei, la un preţ, evident, mai avantajos decît printr-o firmă. Bineînţeles, am păstrat bonurile fiscale pentru materialele folosite şi o chitanţă de mînă semnată de muncitorul care a efectuat lucrarea,cu semnătura unui martor care a asistat la înmînarea banilor.
Deoarece sunt plecată destul de des din localitate, am depus toate chitanţele doveditoare efectuării lucrării la sediul asociaţiei de proprietari, rămînînd ca administratora să colecteze cotele- părţi de la co-proprietari, care, într-o lună, s-au achitat toţi, mai puţin unul, care este "Ghiţă-contra"de serviciu permanent. Acesta a declarat că lucrarea este "ilegală"şi că nu plăteşte nici un ban.
În august 2010 l-am chemat în judecată, dar dosarul s-a pus pe rol abia în iunie 2011!!! După mai multe amînări (pentru îndeplinirea procedurii de citare, pentru legala constituire a completului de judecată, pentru a se comunica înscrisurile depuse la dosar, pentru a se depune alte înscrisuri la dosar de către pîrît...), instanţa a respins cererea, ca fiind introdusă împotriva unor persoane fără calitate procesuală pasivă. Irevocabilă.
Ce cale de atac este posibilă în acest caz, vă rog?
Bună -dimineaţa,
sunt în concediu medical ( cod 124, indemnizaţie 14). Am primit indemnizaţia lunară cu reţinerea contribuţiilor sociale si a impozitului. Este legală această reţinere ?
Mai am o întrebare, cu permisiunea dvs. : din momentul în care plăţile salarile s-au efectuat prin card, nu am mai văzut şi nu am semnat nici un stat de salarii. Este legal ?
Mulţumesc !
Buna-seara,
va rog,doresc o consultanta in ceea ce priveste retinerea din indemnizatia concediului medical a contributiilor sociale. Iata despre ce este vorba :
- am fost operata in luna octombrie si din 01.nov. 2011 sunt in concediu medical (primesc 100% din salariul de baza). Pe "fluturasul" de salariu am vazut ca au fost retinute :
- 0,5 % somaj
- CIASOC 10,5 %
- impozitul pe venit
Intrebarea este urmatoarea : sunt legale aceste retineri ? eu stiam ca nu . Am cautat pe net, dar nu am gasit nici un raspuns la problema mea.
Multumesc anticipat pentru raspuns !