avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 309 soluții astăzi
Forum Activitate coyotu27

Activitate coyotu27

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un raspunsuri la urmatoarea problema pe care o am.

Detin un teren in Bucuresti, in cartierul 23 augist , de 250mp (10 m deschidere) pe care se afla deja o casa de paianta construita in 1957. As dori sa demolez o parte din casa veche si pe spatele curtii sa ridic o casa noua (amprenta 8,8x10m), lipita de cea veche, deci teoretic s-ar putea considera ca fiind consolidare si suprainaltare.

Problema este ca, asa cum prevad reglementarile de urbanism, in primul rand ca nu se permite construirea de case izolate (nealipite la calcan) pe teren cu deschidere mai mica de 12m, in al doilea rand ar trebui sa pastrez distante de 3 metri in laterale si 5 metri fata de frontul si fundul curtii, nu as putea construi nimic in aceste dimensiuni.

Mai multi vecini au construit in situatii similare cu a mea (toate locurile sunt identice si in principiu au pastrat o parte din casa veche) dar nu stiu cat de legal au facut-o, daca au avut autorizatie, etc. Eu vreau sa nu am probleme ulterior.

Intrebarea mea este daca, in cazul in care obtin acordul scris de la vecini autentificat de notar, ma pot apropia cu peretii constructiei noi la 60cm de limita de proprietate asa cum spune codul civil daca nu exista ferestre pe acei pereti.

In baza acestor acorduri scrise din parte vecinilor se poate face exceptie de la aceste prevederi din certificatul de urbanism astfel incat sa pot solicita autorizatia de constructie si sa se si aprobe daca prezint restul docuentatiei solicitate?

Va multumesc anticipat!
Buna seara,

Va multumesc pentru raspunsuri.

In concluzie voi merge pe calea procesului, sper insa ca vor mai simplifca procedurile si se va termina mai repede.

Va doresc o seara cat mai buna!
Buna seara,

Am aflat ca a fost publicata o ordonanţă de urgenta (nr 64/2010) prin care, pe baza dovezi ca s-au plătit taxele fiscale pentru o clădire construita fără autorizaţie pana în 2001, clădirea poate fi intabulată şi inclusă în registrul cadastral si se obţine titlul de proprietate asupra imobilului fără acţiuni judecătoresti suplimentare.

Eu deţin fără titlu de proprietate (am doar certificat de moştenitor dar nici bunicul nu a avut titlu de proprietate) un teren pe care este construita din 1957 casa în care locuiesc.

In prezent am deschis un proces pentru obţinerea titlului de proprietate asupra terenului si al casei invocând uzucapiunea de 30 de ani.

Întrebarea mea este dacă prin aceasta ordonanţă obţin titlul de proprietate asupra casei, acest drept de proprietate se transfera şi asupra terenului?

In acest caz ar mai fi necesar acţiunea de uzucapiune?


Va mulţumesc anticipat pentru timpul acordat citirii mesajului meu şi eventual pentru răspunsurile dumneavoastră!:)
Buna ziua,

Intentionez sa deschid un proces de uzucapiune pentru un teren si casa construita pe acest teren.
Terenul a fost cumparat in 1957 (atunci s-a facut o chitanta de mana in acest sens). Dupa moarte bunicului, in 1963, terenul si casa sunt "detinute" de urmasii sai prin intermediul unui certificat de mostenitor care insa am aflat ca nu este echivalent cu titlul de proprietate pe care acum incerc sa il obtin.

As dori sa stiu cat este valoarea taxei de timbru (sau formula pe caza careia aceasta se calculeaza) pe care trebuie sa o platesc in cadrul acestui proces si eventual daca mai sunt si alte taxe de care ar trebui sa tin cont.

Mentionez ca terenul in cauza, de 250mp, se afla in zona C, suburbia 27 (cartier 23 August, Bucuresti), conform chitantei de la Directia de Taxe si Impozite, iar casa construita pe el este din paianta (fara cadre de beton) si are o suprafata totala de 75mp. Astfel terenul de 250mp este compus din 75mp suprafata construita si 175 mp suprafata libera.

Sper ca veti gasi timpul necesar sa imi indicati modul de calcul pentru aceasta taxa de timbru.

Daca este nevoie de vreo informatie suplimentara, va rog sa imi spuneti si am sa o furnizez in cel mai scurt timp in masura in care o detin.

Va multumesc anticipat si astept sfaturile dumneavoastra.

Buna ziua,

Am o problema pentru a carei rezolvare as dori sa va solicit ajutorul.

Problema consta in faptul ca detin un teren de 250mp pe care este construit din 1957 un corp de casa si as dori sa construiesc o extindere a acestei case. Eu detin acest teren prin intermediul unui certificat de mostenitor si nu am titlu de proprietate.
Certificatul de mostenitor nu este vazut ca titlu de proprietate de catre primarie si ca atar nu imi poate elibera autorizatie de constructie.
Am incercat sa obtin titlu de proprietate dar este un proces greoi si nu neaparat cu sanse de izbanda care presupune sa caut tot urmasii celui care i-a vandut terenul in 1953 bunicului meu si sa ii actionez in justitie.

As dori sa va intreb care sunt consecintele pe care le-as pute suporta in cazul in care as construi fara autorizatie de constructie. (cam ce amenda as putea primi si daca ma pot obliga sa daram constructia). Exista o cale ca dupa plata unei eventuale amenzi sa intru in legalitate?

Va rog sa ma ajutati cu raspunsul la intrebarea mea, eventual daca cineva a fost intr-o situatie similara cu a mea i-as fi recunoscator daca mi-ar impartasi din experienta sa.

Va multumesc!

Răspuns la discuția Citatie ca intervenient in proces
Va multumesc!

Este cam dificil s fac ce spuneti dumneavoastra intrucat masina cu care am facut accidentul era de firma si nu am copie dupa asigurarea de acum 3 ani, de asemenena banuiesc ca pentru intimpinarea de care spuneti trebuie contactat un avocat. Acest lucuru ar implica evident niste costuri pe care nu mi se pare firesc sa le suport pentru ca asiguraruile nu se inteleg intre ele....


Va multumesc pentru raspunsuri.
Buna ziua,

As vrea sa va rog daca ma puteti ajuta cu un sfat in urmatoarea problema:

Am primit acasa o citatie prin care sunt chemat in instanta in calitate de intervenient in calitate intr-un proces intre doua companii de asigurare. Tin sa mentionez ca nu mi-a fost data ca scrisoare recomandata ci am gasit-o aruncata peste gard in curte, nici macar in cutia de scrisori.

Va scriu in continuare textul exact pentru a nu interpreta eu gresit ceva:
"Subsemantul este chemat in aceasta instanta, camera 312, c8 civil, in ziua de 29 ianuarie 2010, ora 8:30, in calitate de intervenient, in proces cu S.C. GENERALI ASIGURARI S.A. in calitate de reclamat, S.C. GENERALI ASIGURARI S.A. in calitate de reclamant - la sediul cabinetului de avocatura radu cocea pentru Fond - preten'ii cheltuieli de judcata
In caz de neprezentare a partilor, judecata se va face in lipsa, daca se solicita in scris acest lucru de catre una din parti."


M-am uitat pe site-ul judecatoriei sector 1 care a emis citatia si la dosarul respectiv sunt trecut ca intervenient in procesul intre SC Generali - reclamant si BCR asigurari- parat.

Singurul motiv pentru care as putea fi impicat in acest proces este ca in urma cu 2 ani jumatate am tamponat o masina din spate, a fost vina mea, eu fiind asigurat pe atunci la BCR Asigurari si cel pe care l-am tamponat era asigurat la Generali.
Eu i-am dat asigurarea mea atunci si nu am mai auzit nimic de el.

As dori sa va intreb ce insemana aceasta citatie, adica ce mi se poate intampla. Pot fi pus sa platesc eu ceva?
Eu am fost in regula: am avut asigurare, i-am dat-o sa isi fac masina, nu vad de ce sunt implicat in proces cu Generali.
Si in special ce se intampla daca nu ma duc la procesul respectiv? Asa cum am zis si mai sus, eu nu am primit oficial aceasta citatie.

Va multumesc, si sper ca ma puteti ajuta.

Va doresc o zi buna.
Va multumesc, la asta nu ma gandisem. sper sa mearga.
Va multumesc pentru sfaturi :)
Buna ziua,

Problema mea este legata de obtinerea unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de titlu de proprietate pentru terenul si casa de pe el in care locuiesc.
Am sa va descriu pe scurt situatia pentru a va da seama care ar fi cea mai buna metoda de actiune.

Parintii mei au cumparat in 1957 cu chitanta de mana un teren de 250mp pe care au construit casa in care locuiesc in prezent (casa a fost construita fara autorizatie de constructie).
Incepand din 1958 constructia si terenul (250mp) sunt inregistrate la Directia de taxe si impozite locale. Impunerea taxelor a fost facuta fara a detine acte de proprietate autentice.

Conform istoricului de rol fiscal pe care l-am obtinut d la Directia de taxe si impozite locale, pana in anul 1958 de cand platim noi impozitul, la adresa noastra nu exista nimeni in evidenta.

As dori sa deschid o actiune judecatoreasca invocand uzupcaciunea de 30 de ani pentru a obtine o hotarare judecatoreasca definitiva care sa tina loc de titlu de proprietate (in prezent nu am decat certificatul de mostenitor prin care s-a facut succesiunea dupa decesul tatalui meu si care nu e acceptat ca titlu de prorietate.)


In concluzie, va rog, daca puteti, sa ma sfatuiti catre cine ar trebui (ar fi cel mai bine) sa deschid actiune judecatoreasca pentru a obtine titlul de proprietate. Am inteles ca ar fi doua variante: impotriva primariei sau a celui de la care a cumparat tatal meu terenul.

Va multumesc, si sper sa ma puteti ajuta.

O zi buna!