din cate am citit pe diverse site-uri se poate face contract insa eu nu ma pricep cinene ma poate ajuta sa fac asta un avocat ,un contabil si eventual sa imi spuna ce dari sa platesc la stat si tot?
vreau sa imi iau o menajera , ii pot face acesteia un contract chiar daca nu sunt srl sau pfa sunt doar o persoana fizica obisnuita.DE exemplu poate vrea si ea vechime sau dovada realizarii unei activitati prin care obtine un venit supus impozitului?Se poate face vre-un fel de contract daca da unde si cum pot face asta,ce acte imi trebuie si unde trebuie sa platesc toate impozitele pt aceasta ?
Buna ziua !
Lucrurile stau cam asa : mama mea a murit acum 4 ani jumate si as dorii sa fac succesiunea la apartamentul pe care aceasta il detinea impreuna cu tatal meu.Tatal meu locuieste cu mine si am platit impreuna in toti acesti ani toate cheltuielile acestui apartament impozit intretinere lumina etc.Problema este ca eu mai am un frate vitreg din partea mamei copil avut de mama dinaintea casatoriei cu tata ce a locuit cu noi pana acum 10 12 ani cand a plecat de acasa si nu l-am mai vazut decat o data la moartea mamei .In momentul defata nu stiu unde are domiciliul fratele meu si nu pot da de el deoarece nu am pastrat legatura in acesti ani, el a avut acelasi domiciliu ca si noi si adresa in buletin insa in acesti ani banuiesc ca si-a schimbat buletinul si are alta adesa pe care nu o cunosc.Intrebarea mea este pot sa fac succesiunea chiar daca nu stiu de unde sa il iau, daca da cum se poate face si ce trebuie sa fac eu?
Buna ziua! am si eu nevoie de o parere din partea unei persoane avizate in ceea ce priveste urmatoarea situatie; La sfarsitul lunii mai 2011 m-am angajat, am semnat un contract pe termen determinat de 3 luni adica pana la sfarsitul lunii august.Dupa ce a expirat contractul eu am continuat sa raman la locul respectiv de munca si angajatorul deasemenea a dorit ca eu sa continuii colaborarea cu ei.Ideea este ca eu nu am semnat nici un act aditional sau ceva pentru prelungirea contractului, poate sa imi fi prelungit contractul fara semnatura mea ???eu am discutat de nenumarate ori cu sefa mea despre acest aspect si m-a asigurat ca a fost prelungit contractul , insa eu sunt nesigura deoarece cum am mai spus nu am semnat nimic care sa prelungeasca contractul sau sa mi se faca altul pe termen nelimitat . Nu as vrea sa lucrez la negru fara ca eu sa stiu. Unde pot afla daca lucrez cu forme legale? Chiar e posibil sa lucrez cu forme legale fara sa fi semnat nimic care sa prelungeasca acel contract sau se preungeste asa de la sine ?
Si mai am o intrebare am inteles ca in cazul muncii la negru sa aplica amenda atat angajatorului care nu face contracte cat si "'angajatului'' care presteaza munca la negru.Daca ma duc la o institutie in incercarea de a afla daca lucrez cu forme legale si aflu ca nu lucrez cu forme legale adica nu sunt angajata la firma respectiva, este posibil sa fiu amendata si eu pentru acest fapt ?
As avea nevoie de un raspuns specializat in urmatoarea situatie:mama mea a murit acum 6 ani si nu am facut succesiunea de atunci, tatal meu doreste ca jumatatea ce ii revine lui din bunurile avute in comun cu mama mea(si anume cateva terenuri pe unul din ele fiind construita si casa in care mai locuieste tatal meu acum) sa mi-o lase cumva mie iar dupa moartea lui jumatatea ramasa adica partea din bunuri ce ii revenea mamei sa se imparta la 3 ,eu si cei doi frati ai mei. Cum putem face asta, ce variante am avea insa de preferabil fara sa fie nevoie sa facem succesiunea deoarece e mult prea costisitoare, prea complicat si mult de umblat in momentul de fata pt noi?
angajatorii se refera la OUg 158/2005 art 47 daca nu ma insel, in care scrie ca medicul curant trebuie sa elibereze medicalul si fisa de externare la data in care pacientul este externat si nu la 3 zile dupa externare, cum sa intamplat, a fost o greseala a medicilor s-a rezolvat in final caci medicii si-au dat seama si au modificat data asa cum trebuia sa fie trecuta .Insa eu tot nu inteleg ce legatura avea angajatul cu o posibila eroare a medicului, de ce sa nu i se plateasca medicalul?
am un amic care a avut un accident de munca si i sa oferit un concediu medical cam de 21 de zile a avut interventia chirurgicala a fost internat cateva zile si restul trebuie sa le stea acasa externarea si medicalul i s-au dat nu cand a fost externat ci la doua zile dupa.Angajatorii i-au spus ca deoarece exista o neconcordanta intre datele in care scrie cand a fost externat si cele de pe medical sau cam asa ceva nu inteleg prea bine la ce se refera ei si ca de pe data cand a suferit interventia adica 18.09 pana la sfarsitul lunii nu i se va platii medicalul.pe biletul de iesire din spital scrie ca a venit pe data de 18 si a iesit pe 19 iar pe prima parte de medical prima foaie (cat a fost internat) are concediu de pe 18 pana pe 19 mai are o foaie de medical de la data de 20 pana la sfarsitul lunii si cealalta foaie de medicale e cea cu zilele de pe urmatoarea luna, externarea a fost acordata pe 23 si medicalele la fel.In fine eu nu inteleg prea bine care e neconcordanta si care a fost greseala medicilor in modul in care au fost trecute datele pe medical sper ca nu am zapacit pe nimeni mai mult ideea e ca nu inteleg de ce sa nu i se plateasca medicalul atatea zile ce legatura are angajatul cu o posibila eroare de date facuta de catre medici ???Tin sa precizez ca aceste lucruri ii sunt spuse de catre cei de la resurse umane si invoca oug 158/2005 au trebuit sa se certe chiar cu medici ca sa ii schimbe datele de pe medical.Rugamintea mea este ca as vrea sa il ajut in ce conditii nu i se pate acorda medicalul mai ales atatea zile este legal asa ceva in conditiile in care el cotizeaza la sanatate ca in legea aia eu nu am vazut sa scrie asa ceva , vreau sa stiu de la cineva avizat in ce conditii si de ce nu ii se poate plati unui angajat medicalul sau o parte din el !
Este angajatul obligat sa declare la spital ca a avut un accident de munca in cazul in care a avut loc un accident de munca adica angajatul are dreptul sa aleaga daca sa il declare accident de munca sau nu, ori este obligatoriu sa il declare ca a fost accident de munca, de exemplu in cazul unui accident minor cu interventie chirurgicala sa zicem ca angajatul declara ca nu a fost accident de munca poate fi sanctionat de catre stat sau de catre angajator intr-un fel ca nu a declarat ca a fost accident de munca, daca da cum si in ce fel(sanctionat in conditiile in care el ar fi avut semnata protectia muncii tot iar accidentul s-ar fi intamplat nu pt ca nu a respectat angajatul vreo regula de protectia muncii pur si simplu neatentie cum ar fi taiatul unui tendon la deget cu un cater in momentul in care incerca sa desfaca o cutie de exemplu)? Este legal ca in regulamentul interior al unei firme sa scrie ca angajatul e obligat sa declare ca a avut loc accidentul daca acesta a avut?Scuzati-mi intrebarea stupida dar nu stiu de unde sa ma informez in legatura cu acest aspect .Multumesc!.
eu nu am facut nici macar 45 de zile de curs asa scrie in contract in schimb am facut doar 3 zile. Si nu inteleg ce ai vrut sa spui pt ca eu nu am un curs de peste 60 de zile ci de 45 de zile deci nu e mai mare de 60 de zile , explica un pic mai clar de ce e nula clauza in cazul meu!