avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Activitate ione_scu

Activitate ione_scu

Buna ziua.
Avem urmatoarea problema: la data de 27.02.2013 am procedat la suspendarea contractului individual de munca al unui salariat, conform art. 52, alin. 1, lit. b din Codul muncii: "în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti".
Salariatul s-a adresat instantei de judecata cerand anularea dispozitiei angajatorului de suspendare a contractului individual de munca. Instanta a respins actiunea, considerand ca masura luata de angajator este legala. Hotararea instantei a ramas definitiva la data de 15.01.2014.
Dupa cum este cunoscut, dispozitiile art. 52, alin. 1, lit. b din Codul muncii au fost declarate neconstitutionale prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 279/2015, publicata in MO nr. 431/17.06.2015.
Cercetarea penala a salariatului suspendat nu a fost finalizata pana in prezent. Salariatul suspendat tocmai a facut o cerere la angajator prin care a solicitat incetarea suspendarii contractului de munca, invocand decizia Curtii Constitutionale mentionata mai sus care ar face nelegala in prezent masura suspendarii.
Este obligat in prezent angajatorul sa dea curs solicitarii salariatului, atata timp cat masura suspendarii a fost luata inainte ca temeiul ei legal sa fie declarat neconstitutional?
In cazul in care salariatul a carui contract de munca a fost suspendat ca urmare a plangerii penale facuta de angajator, este condamnat definitiv la o pedeapsa cu suspendare ori cu amenda penala (asadar o masura neprivativa de libertate), ce face angajatorul? Ii desface contractul de munca? In ce baza? Se pare ca legislatia nu prevede nimic aici! Se poate ajunge in ridicola situatie ca salariatul condamnat definitiv la o pedeapsa neprivativa de libertate, sa-i solicite angajatorului reintegrarea prin incetarea suspendarii contractului individual de munca. In cazul unei pedepse privative de libertate, temeiul juridic al incetarii contractului individual de munca este altul, respectiv dispozitiile art. 56, alin. 1, lit. f din Codul muncii.
Va multumesc.
Cred ca se refera la ordonanta privind somatia de plata si nu la o ordonanta de urgenta.
Răspuns la discuția intabulare cladire
Ma scuzati, din ce judet sunteti dvs? Ma surprinde faptul ca nu ati auzit de respectivul certificat! La noi in Timis e o practica bine implementata. La dvs. in judet cum se inscrie in cartea funciara o constructie noua edificata pe un teren? Nu pe baza acelui certificat? La noi acest ecrtificat eliberat de primarie sta la baza intabularii constructiei sau adeverinta de existenta a constructiei cum ii mai spune. In practica instantelor vreu sa va spun ca nu intalnim accesiunea in astfel de situatii iar expertiza judiciara este exclusiv in specialitatea topografie-cadastru. Pai cine e mai in masura ca un expert topo sa spuna ca pe un anume nr. cadastral se afla o constructie? Cam asa stau lucrurile pe la noi!
Răspuns la discuția Oferte financiare egale
Din pacate legea nu acopera o astfel de situatie. Nu precizeaza deloc ce se intampla in cazul depunerii a doua oferte egale. Sa anulati procedura mi se pare riscant, parca nu se incadreaza in niciun mod in situatiile prevazute de lege pt. anularea procedurii. Noi de ex. vom chema la o asa zisa redepunere de oferte cele 2 firme care au depus oferte egale. In invitatiile la redepunere transmise nu vom specifica denumirea celeilalte firme care a depus oferta egala.
Răspuns la discuția titlul de proprietate
Banuiesc ca nu vi s-a facut nici punerea in posesie, atributie care revine comisiei locale de fond funciar. Asadar, acestei comisii trebuie mai intai sa va adresati, dupa cum a spus si doamna colega, mai sus. La punerea in posesie trebuie sa participati si dvs. iar operatiunea se finalizeaza prin incheierea unui proces verbal. Acest proces verbal ajunge apoi la oficiul de cadastru in vederea scrierii titlului de proprietate. Titlul se semneaza de catre toate persoanele abilitate, astfel cum sunt specificate in formular si se transmite comisiei locale in vederea inmanarii titularului. Din experienta vreau sa va spun ca intreg mecanismul emiterii unui titlu de proprietate se blocheaza la faza de punere in posesie. Dupa ce comisia judeteana valideaza persoanele indreptatite, comisiile locale intarzie uneori ani de zile sa faca punerea in posesie, din anumite interese!
Răspuns la discuția intabulare cladire
Inteleg ca ati devenit proprietar asupra terenului. In situatia asta rezolvarea problemei intabularii constructiei devine deja mai simpla. Desigur, dupa cum spunea si altcineva, prin instanta ar merge fie pe calea accesiunii fie pur si simplu pe constatarea existentei constructiei pe teren. Dar aveti totodata si posibilitatea rezolvarii pe cale administrativa a problemei. Daca primaria in a carei raza de activitate se afla constructia va elibereaza un certificat de atestare a existentei constructiei pe teren, acesta este actul care sta la baza inscrierii constructiei in cartea funciara. Desigur, el trebuie insotit si de o documentatie cadastrala de edificare intocmita de o persoana autorizata sa execute lucrari de cadastru.
Răspuns la discuția Despre dezmembrare.
Nu oferiti detalii in legatura cu imobilul pe care doriti sa-l dezmembrati, in sensul ca e vorba de o casa cu teren sau doar de un teren.
Oricum, presupun ca e vorba de o imparteala prin buna invoiala. Trebuie in primul rand sa luati legatura cu o persoana autorizata sa execute lucrari de cadastru. Acesta va stabili mai intai daca imobilul poate fi dezmembrat in modalitatea dorita de dvs., pentru ca si aici exista anumite reguli. Daca dezmembrarea este posibila, persoana autorizata va intocmi documentatia cadastrala de dezmembrare pe care apoi o va depune la oficiul de cadastru si publicitate imobiliara pentru receptie si alocare nr. cadastral. Dupa aceea, un exemplar din documentatia cadastrala receptionata de oficiul de cadastru vi se va inmana dvs. pentru a merge la un notar impreuna cu toti mostenitorii in vederea incheierii actului autentic de dezmembrare, conform documentatiei amintite. In final actul autentic de dezmembrare incheiat de notar, se va intoarce la biroul de cadastru si publicitate imobiliara pentru a fi operat in cartea funciara si a primi fiecare copartas cate un extras c.f. cu partea ce-i revine.
Rolul fiscal e o varianta posibila insa daca noul proprietar nu s-a inregistrat la impozite?
Cea mai sigura solutie este verificarea cartii funciare a imobilului. Dupa cum spuneau si ceilalti, este necesar sa va adresati biroului de cadastru si publicitate imobiliara in raza caruia se afla imobilul, indicandu-le nr. de carte funciara al imobilului. Aici puteti fie sa solicitati eliberarea unui extras c.f., fie doar sa consultati cartea funciara pentru a vedea situatia. In cazul in care nu cunoasteti nr. de carte funciara al imobilului (probabil nu ati fost niciodata in posesia actelor de proprietate ale imobilului) tot biroul de cadastru amintit, prin serviciul consultare documente arhiva pe care il pune la dispozitia publicului, va poate ajuta sa identificati respectivul nr. de C.F., precum si nr. cadastral. Biroul de cadastru va mai poate elibera si o copie dupa actul care a stat la baza inscrierii in cartea funciara, de ex. contractul prin care bunica dvs. a vandut imobilul. Vreau sa va mai spun ca informatiile din cadastru sunt publice si orice persoana are acces la ele, cu conditia achitarii tarifelor legale, nu doar proprietarii cum in mod eronat cred unele persoane. Va doresc succes!
Răspuns la discuția acoperis
Ce functie o mai fi si asta de sef de scara? Legislatia nu prevede asa ceva! Va referiti cumva la presedinte cand spuneti sef de scara? Intr-adevar, legislatia in materie prevede ca suportarea cheltuielilor pentru repararea acoperisului se face proportional cu cota parte indiviza. Prin hotararea adunarii generale a asociatiei insa, se poate stabili un alt mod de plata, de ex. aceiasi suma pentru fiecare apartament. Aceasta hotarare insa, trebuie sa respecte cu strictete cerintele legii cu privire la modul de adoptare. Aici cred ca ii veti putea prinde pe picior gresit si veti arata asta in fata instantei daca va vor da in judecata. Trebuie sa consultati cartea funciara colectiva a blocului sa vedeti toti proprietarii. sa comparati apoi cu actul de constituire al asociatiei sa vedeti daca figureaza tot proprietari.In final vazut daca s-a respectat modul de adoptare a hotararii: convocare, reconvocare, nr. de voturi. Deja cred ca v-am invatat niste artificii juridice! Va doresc mult succes!
Daca se achita debitul in timpul procesului, se va constata ca actiunea a ramas fara obiect dar paratul va fi obligat la plata cheltuielilor de judecata. In consecinta va veti recupera onorariul platit avocatului. Mai aveti posibilitatea sa notati in cartea funciara a debitorului, un privilegiu imobiliar in favoarea asociatiei de proprietari pentru suma datorata. Asta insa, doar in situatia in care respectivul apartament are deschisa carte funciara. Mai multe informatii in acest sens obtineti de la oficiul de cadastru si publicitate imobiliara din judetul dumneavoastra.