avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Activitate SIAM

Activitate SIAM

Răspuns la discuția Admitere INM 2014
Buna dimineata,

Speta ( cadoul ) : M este director general la o firma si dispune angajarea lui D ( absolvent de facultate , copilul lui ). Dupa o scurta perioada de timp , M determina consiliul de administratie al firmei sa aprobe numirea lui D ca director in cadrul firmei desi nu are merite profesionale deosebite.
Dupa numirea pe post a lui D , X persoana aflata in gratiile lui M , merge din angajat in angajat si solicita anumite sume de bani cu titlu de cadou pentru D , sugerand in mod voalat ca cine nu va contribui va fi trecut pe lista neagra si poate avea necazuri.
Va rog sa faceti incadrarea juridica pentru M , D si X si sa argumentati.
Răspuns la discuția contabilitate cabinet de avocat
Buna dimineata,
Precizarile dvs. sunt foarte utile pentru incepatori si va multumim.
Vreau sa va intreb si eu ceva, pentru ca nu stiu cum se procedeaza.
Se stie ca :
- un avocat stagiar nu are dreptul sa pledeze decat la judecatorie, iar asta inseamna un numar redus de spete si deci un castig mai mic ;
- in fapt , se practica incheierea unui contract de colaborare intre avocatul indrumator si cel stagiar in care se trece salariul minim pe economie , dar in realitate stagiarul nu este platit ;
- la repartizarea oficiilor , cel putin la noi , au prioritate avocatii care au probleme ( probleme de sanatate sau nu au clienti suficienti in luna respectiva ) si apoi stagiarii ;
In aceste conditii , cand maestrul nu te poate plati , cum trebuie sa procedeze un stagiar pentru reusi sa profeseze si a obtine un venit decent si cum se procedeaza cu declaratiile la Administratia Finantelor Publice daca stagiarul chiar nu realizeaza nici macar venitul minim pe economie ? Exista posibilitatea ca avocatul indrumator sa aiba probleme la Barou daca stagiarul sau nu este descurcaret si nu realizeaza un anumit nivel al veniturilor ?
Va doresc sa aveti o zi buna !

Editat de moderator simonette12- motiv pct.2.6 din Regulament
Buna dimineata,

Da, Aneana poti - conform legii - sa depui cerere de inscriere la examen si ulterior in caz de reusita la examen sa activezi ca avocat stagiar in cadrul Baroului Bucuresti.
Totusi trebuie sa vezi in perspectiva avantajele si dezavantajele.
Teoretic sunt mai multe sanse de a gasi in Bucuresti un avocat care sa te ia ca stagiar ( exista case de avocatura ), iar pe de alta parte pana la urma va trebui sa te muti in Bucuresti pentru ca nu o sa poti face naveta toata viata. Vezi daca poti suporta ( financiar si fizic )la inceput sa faci naveta zilnic , sa platesti chiria uneori exagerata a unei locuinte si pentru un birou ,etc. ; galagia si agitatia din capitala uneori sunt foarte obositoare pentru un provincial obisnuit cu o viata mai linistita. In unele barouri avocatii care nu sunt localnici sunt tratati cu ostilitate pasiva ( pentru ca a venit asta sa ne fure clientii ! ) , nu sunt ajutati de colegi si nu reusesc sa aiba prieteni.Iar daca reusesti sa gasesti avocat care sa te ia ca stagiar , ai grija ! Sunt multi care te iau doar in acte . in realitate , desi este interzis de lege , nu te platesc , te pun sa faci de toate ,arhivare , cafele pentru clienti , curatenie in cabinet , etc., dar nu o lucrare. Am auzit de cazul unei avocate care dupa 2 ani de stagiatura nu stia sa faca o cerere de chemare in judecata pentru ca indrumatorul nu ii aratase nimic. Asa ca orice decizie sa o iei dupa ce te gandesti bine la toate aspectele , valabile pentru acum si pentru viitor.
Bafta la examen !
Răspuns la discuția Admitere INM 2013
Buna seara,

Va propun cateva spete.
1. X locuieste cu parintii nonagenari, Y si Z.
X a facut mari eforturi ca sa ii salveze viata lui Y, considerat de medici bolnav incurabil .
La intoarcerea de la servici X constata ca Y nu a mancat nimic toata ziua ( desi a avut mancare la dispozitie ) si nici nu a luat medicamentele prescrise de medic. X ii spune lui Y ca daca nu mananca , va confisca antena de la televizor si Y nu va putea sa urmareasca un meci de fotbal.
Astfel X se face vinovat de :
- santaj
- amenintare
- rele tratamente acordate varstnicilor
- nu are nici o vina deoarece a fost bine intentionat.

2. A care este o persoana foarte in varsta , are in folosinta un loc de veci iar concesiunea expira in vara lui 2013, actul fiind intocmit pe numele sau.
B are 40 ani si este unicul mostenitor a lui A.
A si B vor sa prelungeasca valabilitatea concesionarii , iar la cimitir administratia cimitirului
ii propune lui B sa intocmeasca actul pe numele sau.
B se teme sa nu faca o ilegalitate si impreuna cu A se duce la notariat pentru ca A sa doneze lui B locul de veci si apoi sa se intocmeasca actul de concesionare pe numele lui B.
Notarul spune ca :
- solutia lui B este corecta
- solutia administratiei cimitirului este corecta
- ambele solutii sunt corecte
- propune alta solutie.

3. F il duce pe H la spital cu masina si deoarece H este in stare grava si nici nu exista locuri de parcare libere , F parcheaza neregulamentar cat mai aproape de intrarea in spital.
Cand sa plece din spital F vede ca firma angajata de primarie ii ridica masina. Dorind sa impiedice acest lucru F se urca in masina care este ridicata cu tot cu F .
Hingherii de masini au comis :
- lipsire de libertate
- furt
- sechestrare de persoane.

4. Z , absolvent de facultate , lucreaza de 20 ani la o firma pe post de contabil.
Firma externalizeaza anumite servicii cum ar fi IT si juridic , pentru care Z are calificare.
Firma este o firma care are profit, da dividende salariatilor si care vrea sa se reorganizeze.
Lui Z managerul firmei ii cere in o discutie privata , sa ii cedeze actiunile lui in cadrul firmei , insa Z nu se conformeaza. Z este mereu certat de manager pentru probleme care nu se intampla din vina lui Z.
Ulterior Z este anuntat ca din motive neimputabile lui , postul sau va fi restructurat si i se propune sa accepte cu injumatatirea salariului un post de tehnician - inspector protectia muncii , deci post pentru studii medii.
In aceasta situatie ce solutie are Z ?
- refuza postul, firma fiind obligata sa ii ofere un post conform pregatirii profesionale
- da firma in judecata , deoarece restructurarea postului este nelegala , nefiind determinata de eficientizarea activitatii firmei
- accepta postul
- face plangere penala pentru :
- abuz in serviciu contra intereselor persoanelor,
- santaj
- amenintare
- il da in judecata pe manager pentru hartuire.
5. Firma C din Romania, producatoare de confectii , semneaza un contract cu firma A din Syria , in care se angajeaza sa livreze 2000 buc jachete femei ; acestea sunt confectionate din materiale originale din CE. In contract se precizeaza ca , daca se va intarzia cu mai mult de 2 saptamani la livrare , firma syriana va fi despagubita 100% din valoarea marfurilor , insa nu exista clauza de forta majora iar valabilitatea contractului inceteaza la 45 zile dupa livrarea marfurilor. O hotarare a CE de care firma C nu a avut cunostiinta in momentul semnarii contractului interzice achitarea oricaror despagubiri precum si incheierea de contracte pe termen mediu si lung cu firme din Syria. In aceasta situatie , daca :
- jachetele nu sunt livrate din motive neimputabile producatorului , se pot sau nu acorda despagubiri celelaltei firme ?
- producatorul vrea sa incheie un nou contract pentru alt lot de produse , cu aceeasi valabilitate ca primul , se poate sau nu ?

Sa aveti o saptamana minunata si astept comentariile voaste.











Răspuns la discuția Admitere INM 2013
Dragi mei, sunteti foarte harnici la postari.
Va propun o speta :
La firma X se renunta la o serie de activitati cum ar fi oficiu juridic, centru de calcul IT, etc.,pentru care se contracteaza servicii din exteriorul companiei.
La aceasta firma lucreaza Y , care este policalificat , inclusiv pentru serviciile care au fost externalizate de angajator.
In aceste conditii, fapta angajatorului care datorita reorganizarii firmei , decide sa-l concedieze pe Y din motive neimputabile angajatului , dar il mentine ca angajat pe Z care este mai putin performant decat Y, constituie :
1. abuz in serviciu in dauna intereselor persoanelor.
2. ceva normal, angajatorul putand sa ia orice masuri considera necesar.
3. neglijenta in serviciu.
Voi ce spuneti ?
Buna ziua,

Avem urmatoarea speta :
Lucrez ca economist la o fabrica de confectii ,iar pe langa aceasta munca, prestez si alte activitati , netrecute in fisa postului ( sunt in mod neoficial translator, inlocuiesc secretara cand este in concediu, etc.)si am absolvit 3 facultati.
Am 21 ani vechime in meserie, nu am avut abateri discipinare , sunt bun profesionist.
Nu am sot, copii, locuiesc cu parintii care au 90 de ani si pe care ii ingrijesc.
Stiu ca nu mai exista CCM la nivel national, iar la firma la care lucrez au loc restructurari si reorganizari. Vreau sa stiu daca exista o prevedere legala care protejeaza de la concediere prin desfiintarea postului pentru motive neimputabile salariatului, pentru persoane aflate in situatia mea si pentru care salariul este singura sursa de venit. Este firma obligata sa-mi ofere alt post in conditiile in care eu am calificare pentru unele activitati care au fost externalizate de angajator ?
Răspuns la discuția Admitere INM 2013
BUNA ZIUA,

MA ALATUR SI EU GRUPULUI CARE VA SUSTINE - PENTRU PRIMA DATA - ACEST EXAMEN IN 2013.
EU VOI LUA TOTUL DE LA ZERO, DUPA O PAUZA DE 4 ANI.
ACUM CAUT SA-MI ACTUALIZEZ CURSURILE SI IN TIMP CE CAUTAM INFORMATII AM GASIT NISTE RECLAME LA CURSURI DE PREGATIRE PENTRU ADMITEREA LA INM.
PRETUL ERA EXORBITANT, CHIAR DACA UNUL DINTRE PREPARATORI ERA FORMATOR INM.
VREAU SA VA INTREB , VOI DUPA CE VA PREGATITI PENTRU PROBA DE RATIONAMENT LOGIC , IN AFARA DE GHID SI DE REZOLVAREA SUBIECTELOR DATE IN ANII ANTERIORI?
DACA LA EXAMENUL DE DREPT DEPINDE DE CAT DE BINE A REUSIT FIECARE SA INVETE, ACEASTA PROBA MA DEZORIENTEAZA UN PIC PENTRU CA NU STIU DUPA CE SA MA PREGATESC. VOI CUM PROCEDATI ?
Răspuns la discuția ADMITERE BAROU 2012
Buna ziua,

Cum invatati din Contracte speciale a prof.Deack , ce modalitate aveti ? Mie mi se pare dificil faptul ca in cadrul unui tip de contract aluneca de la un exemplu la altul , astfel incat spre sfarsit nu mai retii lucrurile esentiale. Am tot respectul pentru dansul , insa nu reusesc sa invat usor din aceasta carte , mai ales ca in viata reala facand diverse contracte mi se pare o mare diferenta intre teorie si practica. Voi cum faceti ?
Va doresc distractie placuta de 1 MA[ !
Răspuns la discuția Admitere INM 2012
Buna ziua,

Va propun urmatoarea speta spre analiza, inspirata de un caz real :
La fabrica de confectii X programul oficial de lucru este de luni pana vineri , intre orele 7,30 - 16. Firma lucreaza in general pentru export si are majoritatea exporturilor programate pentru livrare spre sfarsitul saptamanii lucratoare; nu exista o evidenta a orelor lucrate suplimentar , oamenii primesc recuperare cand vrea seful si ocazional de Paste sau de Craciun cateva tichete de masa in plus. Oficial seful nu spune direct ca oamenii trebuie sa ramana peste program sa lucreze , exista formulari de genul '' maine avem livrare la clientul X si trebuie sa facem marfa " .
La un sector de productie exista o singura masina de cusut nasturi si de executat butoniere la care lucreaza muncitoarea A in varsta de 50 ani.
Vineri sectorul incepe munca de la 7,30 dimineata, avand in ziua respectiva mai multe livrari de facut , precum si restante in executarea normei de lucru din timpul saptamanii.
La sfarsitul oficial al zilei de lucru , A nu pleaca , mai ramane sa lucreze 2 -3 ore , dupa care se duce la P - seful de sectie - caruia ii spune ca nu mai are putere sa lucreze si in plus deoarece locuieste in o zona periculoasa a orasului se teme sa plece noaptea singura acasa.
P spune ca nu se poate sa plece , ca in curtea fabricii asteapta camioanele la incarcare si ca marfa trebuie realizata si livrata.
A ramane la lucru , insa la ora 22 se ridica de la masina de cusut spunand ca nu mai vede , si pleaca acasa. P trece la masina si lucreaza toata noaptea . Luni se duce la seful lui direct N - director tehnic - si spune ca a lucrat toata noaptea - fara a avea acelasi randamant ca A - pentru ca A a parasit locul de munca. N cheama pe E - juristul firmei - si spune ca A va fi concediata pe motive disciplinare. Juristul se opune spunand ca nu se poate proba in instanta ca A ar mai fi putut sa lucreze si nici ca era indispensabila. N dispune ca A sa fie mutata in alt sector de lucru pe alt post. A se prezinta la lucru , sta pana la pauza - orele 11 - dupa care paraseste serviciul - care nu se potrivea cu aptitudinile sale de lucru - si ulterior face plagere penala si plangere la sediul central ITM.
Va rog sa faceti incadrarea juridica.
Va doresc distractie placuta de 1Mai !

Răspuns la discuția Admitere Barou 2011
Buna seara ,

Stiu ca important este sa reusim la examen insa am niste nelamuriri legate de interpretarea L.51/95.
1. Legea interzice activitatea salarizata in cadrul altor profesii decat cea de avocat ( capitolul 2, sectiunea 1, art.16 a ) , dar la art.16 d ) permite desfasurarea activitatii de traducator autorizat . Ce inseamna traducator autorizat din punctul de vedere al L.51 ? Este suficient sa ai un certificat de competenta lingvistica sau sa faci un curs prin corespondenta si sa ai o diploma pentru a fi traducator cu contract individual de munca si astfel sa nu mai fie caz de incompatibilitate ?
Personal cred ca este nedrept sa se interzica exercitarea simultana si a altor profesii/ ocupatii decente care nu lezeaza demnitatea profesiei de avocat , cel putin in cazul avocatilor stagiari care nu au un venit care sa le permita un trai onorabil.Cred ca este o discriminare si nu inteleg de ce a fi consilier fiscal nu este caz de incompatibilitate , pe cand a fi economist cu contract de munca - absolvent de ASE , eventual de Finante - da . In provincie viata este foarte dura si cunosc cazuri de avocati care au intocmit actiuni pentru un pachet de cafea sau pentru 20 lei. ( Cat poti sa ceri unui client somer sau care are salariul minim pe economie si cu greu poate supravietui ?!! )
2. In fapt , cum spun avocatii , este posibil ca un avocat definitiv dar care nu are in cadrul Baroului din care face parte o vechime de cel putin 6 ani , sa obtina o derogare de la Barou sau UNBR - nu stiu - astfel incat sa poata lua un avocat stagiar ? Exista prevederi legale care permit acest lucru ( eu nu cunosc ) ?
Astept cu interes raspunsurile voastre si va doresc sa aveti o saptamana excelenta !