avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Activitate marianv

Activitate marianv

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie: copil nascut in urma cu o saptamana, fara ca parintii sa fie casatoriti (parintii nu locuiesc impreuna, ci in comune diferite). La nastere tatal a recunoscut copilul, iar domiciliul copilului a fost declarat la domiciliul tatalui. In fapt, copilul se afla la domiciliul mamei, impreuna cu aceasta. Totodata, tanara mamica nu realizeaza nici un venit (si nici nu indeplineste conditiile pentru indemnizatie crestere copil, deoarece nu are stagiul minim de cotizare), tatal copilului este salariat si realizeaza venituri.
Intrebarile sunt urmatoarele:
- de ce drepturi poate beneficia copilul, ce demersuri trebuie facute si unde anume (am inteles ca se impune o ancheta sociala la domiciliul copilului, adica la domiciliul tatalui)?
- de ce drepturi poate beneficia tanara mamica (banuiesc ca ceva ajutor social) si ce demersuri trebuie facute?

Multumesc !
Răspuns la discuția Exista vreun risc daca semnez?
Ii puteti face procura notariala prin care o imputerniciti sa va reprezinte NUMAI in relatia cu furnizorul/furnizorii de utilitati.
Ca recomandari:
- puneti si un termen de "valabilitate" pe procura, o data la care sa-si piarda valabilitatea
- ATENTIE la obiectul procurii, sa nu se mai introduca si alta prevedere de genul "il reprezinta pe ... in relatia cu GDF Suez si orice altceva este necesar pentru ....."; precizati strict pentru ce o imputerniciti.
Răspuns la discuția Imputernicire auto legalizata ?
Si eu am incredintat masina unei persoane care a mers in Grecia (pentru 1-2 saptamani) si i-a fost suficienta procura notariala.
Cand am dat masina unei alte persoane pentru folosinta mai indelungata (2 ani) in Italia, am incheiat un contract de comodat pentru masina (in care se preciza ca toate costurile de intretinere, functionare, amenzi etc etc revin persoanei respective)... poate va ajuta aceasta idee.
M-am lamurit, multumesc pentru raspuns!
Y devine proprietar pe drepturile care i se cuveneau bunicii in urma decesului parintilor (respectiv strabunicii lui Y), dar nu pe ceea ce a dobandit bunica in timpul vietii (in afara de mostenire).
Multumesc inca odata !
Din pacate nu am un raspuns de specialitate, insa in momentul in care am vrut sa cumpar un teren si mie mi s-a propus aceasta modalitate (este de fapt o modalitate de a evita cadastrul). Fara cadastru nu se poate vinde, dar nici nu se poate face cadastrul fara stirea dvs. Astfel se incearca o modalitate de obtinere a terenului prin instanta...
Eu (in calitate de cumparator) am discutat cu 2 avocati inainte de a incepe o astfel de procedura si ambii mi-au spus ca-mi asum riscuri tocmai pentru astfel de situatii in care apar si alti mostenitori.
Daca dvs nu doriti sa vindeti catre persoana X (cu toate ca acum puteti cere ce pret doriti :) ), eu cred ca persoana X se va judeca pentru a-si recupera sumele platite (exact riscurile pe care eu am decis sa le evit). Totodata ar trebui precizat ca nici dvs nu veti putea face mare lucru cu terenul fara acordul celorlalti (si mai ales daca se porneste actiune in instanta).
Buna ziua !
Va rog sa-mi oferiti si mie cateva informatii in legatura cu contractul de vanzare/cumparare drepturi succesorale.
Situatia se prezinta in felul urmator: cand inca era in viata (intre timp a decedat), persoana X a facut un contract de vanzare drepturi succesorale catre persoana Y, care este nepotul, in conditiile in care fiica acesteia (mama nepotului) este inca in viata (contract vanzare drepturi succesorale de la bunica catre nepot).
Astfel, vin cu o intrebare: prin acest contract de vanzare/cumparare, persoana Y poate instraina bunuri obtinute de la bunica sa? adica... este proprietar de fapt? (am inteles ca se face diferenta intre proprietar de drept si proprietar de fapt ?!)

Multumesc !
Multumesc pentru raspunsuri !
Despagubiri nu s-au primit, tatal meu are actele de proprietate (terenul este mostenire, in urma taxei de succesiune), dar ma voi interesa in ceea ce priveste actul de expropriere si voi reveni cu un raspuns. Multumesc !
Dar daca legea a aparut in '94, ce se intampla cu proprietatile expropriate inainte de data acestei legi? Legea se aplica retroactiv? Multumesc !
Imi cer scuze daca nu am fost explicit, insa am spus: "Rezultatul: despagubire 100.000 euro si energie electrica pentru toata viata !".
Asadar, rezultatul final a fost o hotarare judecatoreasca prin care persoanei respective i s-au acordat despagubirile mentionate mai sus, tocmai de aceea am pus in discutie acest subiect (ce este drept, nu stiu daca acea hotarare a fost definitiva si irevocabila).
Multumesc !
Buna ziua !
Zilele trecute am auzit despre un caz deosebit, si anume: o persoana fizica X a actionat in instanta Electrica SA si a cerut despagubiri deoarece un baraj de acumulare este construit pe terenul sau. Rezultatul: despagubire 100.000 euro si energie electrica pentru toata viata !

Astfel, vin si eu cu o situatie: la construirea unei hidrocentrale (prin 1970) statul a "luat" de la strabunicii mei un teren (cateva mii de m2) prin expropriere. In prezent pe terenul respectiv sunt cateva cladiri administrative, centre de reparatii, statii de transformare etc, iar in plus in prezent se construieste un hotel (am inteles ca se va face un centru de recreere prin sindicat).
Unicul mostenitor al "avutiei" este tatal meu (bunicii sunt decedati).

Intrebarea mea ar fi daca in aceasta situatie se pot obtine despagubiri de la Electrica? Nu vrea nimeni ca Electrica sa "mute" hidrocentrala, insa banuiesc ca se pot acorda compensatii financiare? Daca intra in discutie "interesul public / national", acesta poate face referire la hidrocentrala in sine, dar in cazul centrului de recreere?
Asadar, o eventuala actiune in instanta ar avea sanse de castig?
Multumesc anticipat !
Cu respect,