avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Activitate cata.bogdan

Activitate cata.bogdan

Buna ziua,

Ma confrunt cu urmatoara situatie: un cablu aerian de curent face legatura intre stalpul din fata portii mele si vecinii din dreapta brazdand curtea pe diagonala la o inaltime de aproximativ 4-5m. Problema a aparut in momentul in care am vrut sa construiesc un magazin chiar in acea zona a curtii (fiind la strada), magazin care s-ar situa fix sub cablul electric care face bransamentul vecinilor. Cum traim in Romania si capra vecinului este motiv de invidie, colac peste pupaza m-am trezit cu vecinii ridicand fel de fel de pretentii sa-mi tai copacii din curte ca vor creste si ajung la cablul lor de curent, sa nu-mi ridic gardul ca-i umbresc (cu asta s-au potolit cand au vazut si singuri ca nu pica urma de umbra de la gard in curtea lor ci doar in a mea) plus alte scandaluri, tipete si manele la maxim care nu se merita mentionate aici. Drept urmare am fost la compania de electricitate si am depus cerere pentru indepartara cablului aerian care imi traverseaza proprietatea pe motiv ca imi ingradeste dreptul de proprietate si ca din cauza acelui cablu nu pot construi magazinul.
Raspunsul oficial al companiei de curent, dupa ce imi insira o adevarata colectie de citate din Legea 123/2012, amintind de ordine ale Agentiei de Reglementare in Domeniul Energiei si chiar Codul Silvic, in final imi spune ca trebuie sa tai copacii care pot fi o amenintare la cablul lor si ca daca insist sa indeparteze acel cablu, suportarea cheltuielilor de modificare a instalatiilor se afla in sarcina celui care a generat modificarea" adica a mea!

Am inteles ca in 2013 - 2014 s-a dat o lege care spune ca pentru amplasarea unui cablu aerian este nevoie de acordul proprietarilor al carui spatiu este incalcat (eu am cumparat in 2016 acea casa cu terenul aferent si nici vechiul proprietar nu si-a dat acordul scris pentru bransarea vecinilor) si ca nu se poate face acest lucru deoarece reprezinta o incalcare a dreptului de proprietate. Tot acolo se face discutie despre o anumita despagubire pe care furnizorul de utilitati o poate da proprietarului, dar nu stiu care este exact acea lege. Peste tot pe unde am citit, se face referire la Lege, dar nu se precizeaza si numarul acesteia pentru a o putea identifica si citi corespunzator.
Ma puteti ajuta in aceasta problema?

Cum scap eu de cablul ala de deasupra terenului meu? Mentionez ca nu am unde in alta parte sa pozitionez acel magazin si nici nu incape discutie sa-mi tai pomii din curte ca asa au ales mai nou sa ma sicaneze niste vecinii.
Multumesc!
Cum pot afla care este stadiul unui dosar penal al cuiva? Unul din vecinii mei are un dosar deschis și as vrea sa știu care este stadiul acestuia.
Ps: nu am nici o calitate în acel dosar asa ca nu ma pot duce sa întreb la politie. Sau pot sa cer aceasta informație "ca simplu cetatean"?
Mulțumesc
Va multumesc pentru raspuns.
Imi puteti da un link catre legea 230/2007 cu ultimele actualizari in vigoare (eventual 2014 daca este cazul) pentru a ma duce documentat la sedinta?
Multumesc!
Buna ziua,

Locuiesc la ultimul etaj al unui bloc de 8 etaje care are montata deasupra blocului o antena GSM. La momentul mutării mele in bloc, antena era deja montata si am așteptat terminarea termenului din contractul cu firma de telefonie pentru rezilierea contractului. Intre timp, la ultimul etaj s-au schimbat toti proprietarii "initiali" care semnasera de prima data contractul cu firma de telefonie. Acum nici unul dintre cei 3 proprietari nu mai doresc antena pe bloc si am comunicat presedintelui asociatiei despre acest lucru inca de acum cativa ani. Cu toate astea, el a prelungit valabilitatea contractului cu firma de telefonie pentru inca 10 ANI !!!!
Ce este de facut in aceasta situatie, pentru a scapa de antena GSM din capetele noastre? Prelungirea contractului este legala, tinand cont ca acum nu mai sunt intrunite conditiile initiale (acordul tuturor proprietarilor de la ultimul etaj)? Se poate contesta aceasta prelungire si astfel sa se rezilieze contractul cu firma de telefonie?

Si inca o chestiune. Inteleg ca liftul deoarece este vechi trebuie sa suporte o reparatie capitala pentru a mai putea obtine avizul de functionare. Presedintele asociatiei spune ca nu se poate folosi de banii stransi din chiria antenei pentru a face aceste lucrari de reparatie capitala, si ca tot noi proprietarii trebuie sa platim inlocuirea liftului. Este adevarat asa ceva? Exista undeva vreo lege care spune ca asociatia nu poate dispune de banii din cont pentru a inlocui liftul daca are bani si doreste acest lucru?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri !
Buna ziua,

Doresc sa combin in dozaj precis mai multe ingrediente (deja existente in piata ca si produse finite, de sine statatoare) dupa o reteta dezvoltata de mine. Produsul rezultat il voi ambala (imbutelia) si apoi comercializa sub un brand propriu, el adresandu-se intretinerii corporale.
Intrebarea mea este urmatoarea: pot desfasura aceasta activitate avand un cod CAEN de Comert cu amanuntul, sau activitatea aceasta se incadreaza la Fabricare de ....orice?
Am studiat catalogul codurilor CAEN si la sectiunea corespunzatoare comertului scrie ca citez:
"Această secţiune include comerţul cu ridicata şi cu amănuntul (adică vânzarea fără transformare) a oricărui tip de mărfuri şi prestarea serviciilor auxiliare vânzării mărfurilor.Vânzarea fără transformare este considerată aceea care include operaţiile obişnuite (manipulările) asociate comerţului, de exemplu sortarea, trierea şi asamblarea mărfurilor, mixarea (amestecarea) bunurilor (de exemplu vin sau nisip), îmbutelierea (cu sau fără curăţarea în prealabil a sticlelor), ambalarea, porţionarea şi reambalarea pentru distribuirea în loturi mai mici, depozitarea (fie că implică ori nu refrigerare sau congelare); curăţarea şi uscarea produselor agricole; tăierea panourilor din lemn sau a tablei, ca activităţi secundare."

Ma incadrez in aceasta sectiune sau nu?

Multumesc!

PS: Daca este nevoie, revin cu detalii suplimentare.
Răspuns la discuția Probleme cu politia art. 215 CP
Va multumesc pentru raspunsuri.
Oricum, dar de ce a venit citatia pe adresa mea de acasa si nu cea de la firma? Nu era normal sa vina pe adresa firmei?

Buna ziua

Am primit acasa o citatie sa ma prezint la politie in calitate de administrator al firmei pe care o am. Pe citatie scrie "art. 215 CP" si am vazut pe internet ca e vorba de inselaciune! :O
Am o firma de consultanta si am avut un client caruia i-am scris un proiect de finantare pe minimis. Am facut contract de scriere a proiectului si i-am scris proiectul. Am tot asteptat sa se deschida linia de finantare, dar din cauza crizei, Guvernul nu a mai deschis linia de finantare la data asteptata.... Intr-un final i-am predat proiectul (obiectul contractului era scrierea/intocmirea documentatiei pt finantare) cu PV de predare primire. Dupa ceva timp a inceput sa tipe ca el nu mai are bani si vrea banii inapoi, scandal, etc. I-am explicat ca nu am de ce sa-i dau banii inapoi pt ca eu am prestat munca, am scris proiectu si nu este vina mea ca Guvernul Romaniei nu deschide liniile de finantare si ca in general nu face ce promite. Se pare ca intr-o criza de nervi si posibil de betie (ultimele dati era atat de beat la telefon ca nici nu intelegeam ce vorbeste..) mi-a facut o plangere penala :(
Intrebarea este, ce e de facut acum? Eu ma stiu cinstit, am scris proiectul, am contract semnat cu el, proces verbal semnat/stampilat de predare a documentelor, iar in contract nu scrie nicaieri ca ma oblig sa deschid eu linia de finantare sau ceva asemanator. Doar ca intocmesc documentatia pentru finantare.

O alta intrebare este de ce a venit citatia pe adresa mea de acasa nu de la firma? Nu era normal sa vina pe adresa firmei?
Ce este de facut in situatia asta? Chiar nu am mai avut niciodata probleme cu politia si sunt cam derutat sa nu zic direct speriat... :(

Multumesc pentru raspunsuri.
Buna ziua,

Am o firma inregistrata in Romania, are activitate, nu are restante la buget sau datorii catre alti parteneri de afaceri si doresc sa mut aceasta firma (sediul social) in strainatate. Adica sa fie inregistrata pe teritoriul altui stat. Este posibil asa ceva si daca da, ce formalitati trebuie sa fac?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Răspuns la discuția registru intracomunitar
Pai prestarile servicii ma intereseaza pe mine.
Adica, daca o firma din Rwanda, China, SUA, sau orice alta tara din afara UE imi presteaza un serviciu si-mi elibereaza o factura pentru a putea plati acest serviciu, mai trebuie sa ma inscriu pe undeva sau doar ma duc pur si simplu cu factura la contabila sa o treaca pe cheltuieili?
Răspuns la discuția registru intracomunitar
Dar daca desfasor activitati comerciale (prestari servicii) cu o firma care nu este membra UE, atunci mai trebuie sa ma inregistrez pe undeva? Adica pot emite si primi facturi de la o firma dintr-o alta tara din afara UE fara a ma inscrie prin te miri ce registru cvasi-necunoscut?
Multumesc.