avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Activitate Maya18

Activitate Maya18

Buna ziua!
In 1991 mi-am facut o firma fiind asociat unic.
In 2001 l-am introdus pe sot ca asociat(50%)
La data introducerii lui, firma avea o datorie de circa 2500 ron,iar sotul a dat declaratie notariala, acceptand si angajandu-se sa plateasca 1/2 din datorii, lucru pe care de care a "uitat" ulterior.

inainte cu cca 2 luni de a-mi lua sotul ca asociat, am facut firmei un imprumut de 12.000 ron(printr-un act de impromut olograf), ptr cumpararea unei masini(Dacie carosata).Dupa introducerea sotului ca asociat eu nu mi-am mai primit rata lunara de la firma, aceasta trebuind sa se descarce de imprumutul facut.De fapt eu nu am mai primit niciodata acesti bani imprumutati firmei

Dupa 8 luni de la asociere am divortat, iar fostul sot a ramas in posesia documentelor firmei, el fiind investit ca administrator.Refuza sa imi plateasca banii imprumutati ptr cumpararea masinii,refuza sa imi restituie masina, spunand ca aceasta nu mai este in stare de functionare, si ca oricum o s-o ia statul ptr ca datoriile din 2002 s-au majorat la 15.000 lei, si ca a suspendat activitatea firmei ea nemaiavand vreun profit
Problema este ca somatia de plata/executare a venit acum vreo 5 ani, iar de atunci nu s-a mai intamplat nimic, si din cate stiu dupa 5 ani datoriile catre buget se prescriu dupa 5 ani.

Inca sunt legata de aceasta firma intrucat figurez in ea cu numele.Sediul social nu il am sub control, deci nu stiu ce s-a mai intamplat din 2002 cand l-am si mutat la o adresa aleasa de fostul sot

Vreau sa ies din firma si sa imi recuperez banii dati firmei caci masina este acum un harb ea fiind folosita tot de fostul sot.

Ce ma sfatuiti sa fac? De unde sa incep? Nu am bani de avocat!
Sa fac un proces simplu(comercial?) si sa cer restituirea banilor, platind taxele juridice la val sumei cerute?

Sa fac un supliment de partaj(partajul bunurilor comune l-am facut in 2005), ce sa cer si cat voi plati? sa cer toata masina dovedind ca a fost cumparata ptr firma de catre mine inainte sa il iau asociat?
Va rog, cateva sfaturi avizate!
Multumesc!
Buna ziua!
Am si eu nevoie de sfaturile dvs.

1-Unde trebuie sa ma adresez ptr a introduce o actiune ce priveste un litigiu imobiliar? La judecatoria in raza careia domiciliaza paratul sau la cea pe raza careia se afla bunul imobiliar?

2-Pe scurt: Am mostenit impreuna cu cineva un imobil cu terenul aferent.Mie mi-a revenit 1/2 din imobil si 3/4 din teren, iar restul celuilalt mostenitor.Intrucat casa era intr-o stare avansata de degradare, s-a autodemolat, fapt ce a facut ca primaria de sector sa ma amendeze, eu sa contest in instanta contraventia primita, si in final instanta sa constate ca imobilul s-a autodemolat, eu nefacand altceva decat sa adun molozul rezultat.
Ulterior am construit pe teren o hala industriala,eu avand un srl si avand nevoie de un spatiu de productie.Dar autorizatia de constructie s-a emis pe numele ambilor mostenitori, constructia facandu-se din fondurile mele exclusive.In acest moment eu detin 3/4 din teren si 1/2 din constructia actuala care are in total 300mp.
Nu am putut cadea la intelegere cu celalalt mostenitor spre a-mi face act de donatie ptr 1/4 din teren si 1/2 din constructie deoarece acesta vrea sa il despagubesc ptr val celor doua.Ori in conditiile in care eu pot dovedi oricand ca, constructia s-a facut cu aportul meu 100%, singura solutie este sa fac o actiune in instanta.
Ce doresc eu:
-Sa se recunoasca ca sunt unicul proprietar al constructiei.
Cum sa cer exact in instanta? recunoasterea unui drept sau sa cer anularea autorizatiei de constructie, eventual nulitatea absoluta a acesteia?
Ce paragraf de lege sa invoc?

-vreau, deasemenea, sa ies din indiviziune,cu terenul si sa cer o expertiza ptr determinarea valorii terenului, dupa care sa despagubesc(platind in rate) pe celalalt mostenitor.
Cum sa formulez acest capat de cerere, in baza carui articol de lege?

Mai trebuie sa fac si un al treilea capat de cerere in care sa arat ca vreau sa-l despagubesc pe celalalt ptr partea care i se cuvine, sau precizez doar in instanta?

Ptr aceasta actiune ce taxe ar trebui platite?
Va multumesc
Pe marginea raspunsului dat de dv., raspuns foarte pertinent si util celor interesati, asi dori daca se poate, niste lamuriri

1-Contestarea deciziei Colegiului Medicilor se face la aceasta sau in instanta?

2-Daca in loc sa ma adresez instantei, ma adresez anterior cu o plangere penala ptr malpraxis...nu se poate face nimic? nu se poate incepe urmarirea penala?? trebuie ca mai intai sa ma adresez instantei de judecata ca sa se decida daca se incepe urmarirea penala? In acest caz pe ce art se va baza actiunea? cumva actiune in constatare??? sau 998-999 Cpc?

3-Solicitand daune morale inteleg ca trebuie platita o taxa juridica la val sumei cerute.Cum in asemenea cazuri fiecare are tendinta de a cere cat mai mult, cum ramane cu accesul neingradit la justitie, dat fiind valorile mari ale taxelor judiciare, fapt constatat si la CEDO? Se poate cere in actiune ca instanta sa stabileasca cuantumul despagubirilor?..sau trebuie neaparat stabilita o suma ca in functie de aceasta sa fie stabilita taxa juridica?

4-Ce solutie se poate gasi ca un om simplu sa acceada la justitie si sa i se faca dreptate dupa ce a fost mutilat si care in acest moment este in pericol de a face metastaza ptr ca medicul a decis sa extirpeze un organ vital(stomac), fara sa ceara acordul familiei, fara sda explice pacientului la ce sa se astepte si fara sa astepte rezultatul unei biopsii?
Va multumesc
Buna ziua!
Uitati despre ce este vorba....o situatie si o sentinta stupida

In dec 2008,ptr ca am cerut sa vb cu seful unei institutii publice,a fost chemat un agent constatator, caruia i-am prezentat actul de identitate, dupa care acesta a facut copie xerox, si tot el a inceput sa ma ameninte ca o sa cheme echipajul sa ma duca la sectie, doar ptr indraznisem sa ii spun ca, comite o ilegalitate facand xerop dupa actul meu.

Decat sa ma cert cu ek, am plecat lasandu-i actul.A doua zi am revenit la sefii lui, mi-am luat actul si am depus o plangere aratand cele intamplate.

A treia zi(31 dec cand toti se pregateau de revelion), am primit prin posta procesul verbal cu 200 roni,in care se arata ca am fost surprinsa in timp ce aduceam amenintari, adresam cuvinte vulgare si amenintam cu acte de violenta personalul din incinta.Mai mult, la obiectiuni se arata ca am refuzat semnarea proc verbal si ca nu recunosc aut statului, asta in cond in care nu eram prezenta la intocmirea acestui proces verbal, si, culmea...procesul verbal era incheiat de 2 agenti comunitari pe care nu i-am vazut in viata mea..nici ei pe mine.De semnat, a semnat un martor

Ma duc sa depun contestatie dar nu mi se primeste pe motiv ca plangerea mea a fost luata drept contestie si trimisa deja la instanta.

Acolo,juristul lor ridica exceptie pe motiv ca nu am mentionat nr si seria proc. verbal, exceptie pe care apoi si-o retrage

Pe toata perioada proc mi-am sustinut nevinovatia, si am aratat ca s-a exercitat abuz de putere, prin substituirea agentilor,prin acuzatiile aduse si prin refuzul primirii contestatiei.

Martorul lor nu s-a prezentat niciodata..nici chiar cand s-a dispus aducerea lui cu mandat.

Ptr ca proc verbal incalca art.16 din Legea 61/1991, agentul nefacand o descriere amanuntita a faptelor comise.cat si datorita faptului ca parata nu fusese capabila sa-si aduca martorul in fata instantei,ptr lipsa de probe s-a anulat procesul verbl si am fost exonerata de plata contraventiei

Asta se intampla in febr.2009.

Nemultumiti cei de la Pol Comunitara declara recurs. in martie 2009
Primul si unicul termen a fost in 7 ian 2010, unde eu nu m-am prezentat dar am depus intampinare.

CULMEA,CULMILOR!...se dmite recursul lor.#-o
Pe ce baza?! doar ptr ca domnul jurist a reusit sa pacaleasca instanta.
Cum?

In primul rand, a adus 1001 de critici pe vreo 5 pagini..de a ametit instanta.
Termenul initial de recurs a fost in sept 2009, amanandu-se datorita protestului magistratilor.termenul fiind dupa 110 zile(7 ian 2010)
Datorita acestui prost sist juridic a fost inghetat dupa aceea acumulandu-se multe dosare, iar instantele stresate nu am mai avut timp si chef sa studieze in amanunt fiecare cauza

In acest motiv,nici in cauza mea nu au studiat bine piesele din dosar.
Recurentul facea vorbire la un mom dat(in recursul sau) de o decizie data de Curtea Suprema in care se facea vb de art 17 din Legea 61/1991..ceva in legatura cu obiectiunile contravenientului...si nu avea nicio legatura cu cauza de fata in care se anulase procesul verbal datorita nerespectarii art.16 cat si datorita faptului ca intimata nu reusise sa probeze veridicitatea celor scrise in procesul verbal.Instanta a luat de bune,s-o fi speriat ..si le-au acceptat recursul.

Acum...i-am dat si eu in judecata ptr calomnie,fiind acuzata de niste fapte antisociale pe care nu le-am comis si evident ca le cer daune serioase...cu atat mai mult cu cat,m-au tarat prin tribunale un an de mi-am nenorocit sanatatea din cauza stresului, lucru ce-l voi dovedi cu acte medicale

In conditiile in care nu mai tarziu de acum un an CEDO a dat castig de cauza unui roman cu un caz similar,tribunalul international acuzand statul roman ptr ca contrav nu beneficiaza de prezumptia de nevinovatie in fata organului constatator.

Vor dura cativa ani pana cazul meu si a altor sute de romani se va rezolva.
Aici, acum, si in cond in care decizia de recurs este definitiva si irevoc se mai poate face ceva? Au trecut 6 zile de la pronuntare si mi-e teama ca daca am instrum legale de a actiona..v fi prea tarziu
Ce ma sfatuiti?
Ce parere aveti de acest caz?
Multumesc tuturor ce-mi vor raspunde
Buna ziua!
Stiu ca in introducerea unei actiuni in baza Legii 8/1996, si in conf cu legea taxelor de timbru, se plateste doar 39 de lei.

As dori sa stiu daca daunele morale cerute in instanta pentru incalcarea dreptului de autor se taxeaza la valoarea sumei pretinse, sau se limiteaza doar la taxa de mai sus?!
Va multumesc!
Am introdus in instanta o act ptr incalcarea art 8(1) din Legea 677/2001 solicitand daune morale. deoarece o revista(format tiparit si electronic) a scris un articol calomniator la adresa mea divulgandu-mi numele , varsta si poza.
Concomitent am introdus alta actiune ptr calomnie. cerand daune morale,si datorita unei Decizii a Curtii Constitutionale am fost scutita de taxe juridice

Numai ca instanta imi cere taxe la val daunelor morale cerute ptr act avand ca obiect Legea 677/2001

Dat fiind ca legea prevede atat sanctiuni cat si raspunderea materiala, civila sau penala, este corect sa mi se ceara taxe?


Ce am de facut privind scutirea de taxe?
Aceasta sit mi se pare similara celei de dinainte de decizia curtii constitutionale privind taxele in cazul proceselor de calomnie si denigrare.

Cu alte cuvinte oricine poate da publicitatii identitatea oricui.Daca ai bani de taxe, il dai in judecata, daca nu..il lasi sa te faca de rasul lumii.
Precizez ca am facut si plangere penala(art 196) dar s-a dat NUP si acum sunt in proces contestand rezolutia procurorului

Ce am de facut? Pot invoca vreo lege care sa ma scuteasca de taxele juridice?
Sa suspend procesul pana la clarificarea cauzei penale ce va dura pana la kalendele grecesti?
Sa ridic exceptie de neconstitutionalitate privind obligarea la plata de taxe in cazul unui delict? Daca ridic exceptie ce sa invoc?
Precizez ca ma apar singura
Multumesc ptr orice sfat
Am introdus in instanta o act ptr incalcarea art 8(1) din Legea 677/2001 solicitand daune morale. deoarece o revista(format tiparit si electronic) a scris un articol calomniator la adresa mea divulgandu-mi numele , varsta si poza.
Concomitent am introdus alta actiune ptr calomnie. cerand daune morale,si datorita unei Decizii a Curtii Constitutionale am fost scutita de taxe juridice

Numai ca instanta imi cere taxe la val daunelor morale cerute ptr act avand ca obiect Legea 677/2001

Dat fiind ca legea prevede atat sanctiuni cat si raspunderea materiala, civila sau penala, este corect sa mi se ceara taxe?


Ce am de facut privind scutirea de taxe?
Aceasta sit mi se pare similara celei de dinainte de decizia curtii constitutionale privind taxele in cazul proceselor de calomnie si denigrare.

Cu alte cuvinte oricine poate da publicitatii identitatea oricui.Daca ai bani de taxe, il dai in judecata, daca nu..il lasi sa te faca de rasul lumii.
Precizez ca am facut si plangere penala(art 196) dar s-a dat NUP si acum sunt in proces contestand rezolutia procurorului

Ce am de facut? Pot invoca vreo lege care sa ma scuteasca de taxele juridice?
Sa suspend procesul pana la clarificarea cauzei penale ce va dura pana la kalendele grecesti?
Sa ridic exceptie de neconstitutionalitate privind obligarea la plata de taxe in cazul unui delict? Daca ridic exceptie ce sa invoc?
Precizez ca ma apar singura
Multumesc ptr orice sfat